Erişilebilirlik

California Saldırısı Zanlılarının Kimlikleri Açıklandı


California eyaletinin San Bernardino ilçesindeki engelli eğitim merkezinde düzenlenen ve 14 kişinin öldüğü silahlı saldırıdaki zanlıların adları açıklandı.

17 kişinin de yaralandığı saldırının ardından San Bernardino Emniyet Müdürü Jarrod Burguan, öldürülen zanlılardan birinin adının 28 yaşındaki Syed Rizwan Farook, diğerinin de kendisiyle evli, nişanlı ya da birlikte olduğunu düşündükleri 27 yaşındaki Tashfeen Malik olduğunu açıkladı.

Olay Aralık 2012'de Connecticut eyaletinin Newton kentindeki Sandy Hook İlkokulu'nda çoğu öğrenci 26 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırıdan bu yana Amerika'da düzenlenen en kanlı saldırı oldu.

Saldırının nedenini henüz öğrenemediklerinin altını çizen Burguan, Farook’un San Bernardino sağlık müdürlüğünde çevresel sağlık uzmanı olduğunu söyledi, ama Malik hakkında başka bilgi vermedi. Burguan, ölü ve yaralıların merkezdeki engelli müşteriler ya da çalışanlar olup olmadığı konusunda da bilgi vermedi.

Saldırganların Inland Bölgesel Merkezi adlı tesisteki konferans merkezinde Noel partisi düzenlenirken, “taarruz tarzı kıyafetle” içeri girerek ateş açtıkları açıklandı.

Zanlılar, saldırıdan saatler sonra polisle girdikleri çatışmada öldürüldü. Olay yerini siyah renkli bir araçla terk eden zanlılar Redlands kasabası yakınlarında tespit edildi. Çatışmada bir polis yaralandı, ancak yarasının hafif olduğu belirtildi.

Ayrıca üçüncü bir zanlı gözaltına alındı, ancak San Bernardino ilçesi emniyet müdürü, bu kişinin saldırılara karışıp karışmadığının bilinmediğini söyledi.

Merkezdeki Noel Partisi’ne olay sırasında hem merkezin müşterisi olan engelli kişiler, hem de ilçe kamu sağlığı müdürlüğü çalışanları katılmıştı.

San Bernardino Emniyet Müdürü Jarrod Burguan, olayı “iç terör eylemi” olarak niteledi, ama saldırganların niyetleri konusunda bilgi sahibi olmadığını söyledi. Burguan, işyeri içindeki bir anlaşmazlık olasılığının incelendiğini belirtti, bu arada ölü ve yaralılar arasında engelliler ve çalışanlar olup olmadığı konusunda bir ipucu vermedi. İlçe emniyet müdürü, Farook’un partiye katıldığını ve kısa bir tartışmanın ardından hızla salonu terk edip saldırı amacıyla geri döndüğünü doğruladı.

Olay yerine giden bir FBI yetkilisi, uluslararası terör bağlantısı da henüz bulamadıklarını bildirdi.

Farook’un kayınbiraderi Farhan Khan, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nin California bürosunun düzenlediği basın toplantısında ölenlerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulundu ve zanlının neden bu eyleme giriştiğini bilmediğini söyledi.

Konsey temsilcilerinden Hussam Ayloush saldırıyı kınadıklarını, bu saldırının arkasında bulunan olası ideoloji ya da zihniyeti reddettiklerini açıkladı.

Olay yerine sevk edilen bomba imha ekipleri patlayıcı araması yaptı. Polis sonradan saldırganların kullandığı bomba görünümlü aygıtların dikkat dağıtma amaçlı olduğunu bildirdi.

40 yıl önce kurulan Inland Bölgesel Merkezi adlı tesis, doğuştan ya da sonradan engelli kişilerin hayati gereksinimlerini karşılamaları için eğitim sağlıyor. Saldırının özellikle kendini savunma şansı olmayan bu kişileri hedef alması, Amerika’da büyük tepkiye yol açtı.

CBS televizyonuna demeç veren Başkan Barack Obama, Amerika’da ateşli silahlarla yaşanan kitlesel saldırıların dünyanın hiçbir yeriyle benzerlik taşımadığını söyledi. Obama, bu tarz olayların yaşanmasına yol açan silahlanmaya karşı önlemler alınması için tüm siyasi partilerin temsilcilerine bir araya gelme çağrısında bulundu.

Olayın ardından Twitter hesabı üzerinden açıklama yayınlayan Demokrat Partili Başkan aday adayı Hillary Clinton, bu olayı “normal kabul edemeyeceğini, silahların yol açtığı şiddetin bir an önce durdurulması gerektiğini” söyledi.

Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen Başkan aday adayı Donald Trump da, olayın kötü görünüm verdiğini söyledi, güvenliği sağlamaya çalışan polislere teşekkür etti.

Amerika'da son aylarda silahlı saldırıların sayısında büyük bir artış yaşandı. Geçen hafta Planned Parenthood adlı aile planlama merkezine giren bir silahlık saldırgan biri polis üç kişiyi öldürdü. Ekim ayında bir silahlı saldırgan Oregon'da bir üniversitede dokuz kişiyi öldürürken, Haziran'da da Güney Carolina'da beyaz bir ırkçı genç, siyahların gittiği bir kilisede dokuz kişiyi öldürmüştü.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG