Erişilebilirlik

California Polisi Göçmenlik Kararnameleri Yüzünden Şaşkın


California Polisi Göçmenlik Kararnameleri Yüzünden Şaşkın
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

California, Amerika’da en büyük göçmen nüfusuna sahip olan eyalet. Tahminlere göre bu göçmenlerin dörtte biri kaçak. Başkan Donald Trump’ın göçmenlikle ilgili kararnameleri, ‘suç işlemiş göçmen’ tanımlamasının kapsamını genişletiyor. Bu da daha çok göçmenin sınır dışı edilmesi anlamına geliyor. California eyalet yasaları ciddi suç işlememiş kaçakları koruyor. Ancak birbiriyle çelişkili talimatlar, yerel polis teşkilatları arasında kaygıya ve kafa karışıklığına yol açıyor.

4 milyon nüfuslu Los Angeles’ta yarım milyon kaçak yaşadığı tahmin ediliyor: ”Kaçaklar buraya ilk geldiklerinde ‘polis bizi yakalayıp sınırdışı edecek’ diye korkuyorlar. Korku hiçbir zaman tümüyle geçmiyor.”

Los Angeles Polis Teşkilatı’ndan Alfred Labrada bu korkuyu çok iyi biliyor: ”Amerika’ya çocukken kaçak olarak geldim. Burada yaşayan kaçakların şu anda hissettikleri korkuyu ben de yaşadım.”

Amerikan Ordusu’na katıldıktan sonra vatandaşlık hakkı kazanan Labrada, sınırdışı edilme korkusunun Trump Yönetimi’nin sert tavrı nedeniyle arttığını söylüyor: ”Amerika’da hissedilen bu korkunun nedenini anlıyorum. Bazı anne babalar korkudan çocuklarını okula bile göndermiyor.”

Labrada, ihbar sayısının düştüğünü, aile içi şiddet ihbarlarının yüzde 10, cinsel şiddet ihbarlarınınsa yüzde 25 azaldığını söylüyor: ”Bu durum bizi kaygılandırıyor. Daha az suç mu işleniyor yoksa polis çağırmaya mı korkuyorlar bilmiyoruz. Belki göçmenlik polisini arayacağımızı düşünüyorlar.”

Labrada, kişilerin yasal statüleri hakkında Los Angeles Polis Teşkilatı’nı haberdar etmediklerini, çünkü kent sakinlerinin polise güvenmesi gerektiğini söylüyor: ”Göçmenlik ve Gümrük Polisi’ne ihbar edeceğimizi ve sınırdışı edileceklerini düşündükleri için bizi aramazlarsa çok sayıda kişinin işlenen başka suçlar yüzünden canı yanacak.”

California eyaleti, Trust Act, yani Güven Yasası altında kaçak göçmenlere koruma sağlıyor: ”Güven Yasası, polisin ciddi suç işleyenleri Göçmenlik ve Gümrük Polisi’ne sevketmesini öngörüyor. Eğer kişinin işlediği suç bu tanımlamaya uymuyorsa Göçmenlik ve Gümrük Polisi’ne bu kişilerin varlığını bildirmiyoruz.”

Los Angeles’a komşu olan ve daha muhafazalar olmasıyla dikkat çeken Orange ilçesi ise bu yasadan rahatsızlık duyuyor: ”Trump ve Adalet Bakanı Sessions bazı mekanizmaları devreye soktu. İlçe Şerifi, Başkan Trump ve Adalet Bakanı Sessions’ın polise daha fazla yetki vermesini istiyor. Amaç, kaçakların Göçmenlik Polisi’ne teslim edilmeden önce gözaltında tutulmasını sağlamak.”

Orange İlçesi’ndeki nezarethaneye getirilen kişilerin göçmenlik statüleri incelenecek, ancak sadece ciddi bir suçtan hüküm giyenler için Göçmenlik Polisi bilgilendirilecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG