Erişilebilirlik

California’nın Nüfusu Azalmaya Devam Ediyor


San Francisco, California
San Francisco, California

Dünya nüfusu her geçen gün artıyor. Ülkelere göre dünya nüfus sıralamasında ABD, Çin ve Hindistan’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. Amerika’nın en kalabalık eyaleti ise California. 39,5 milyonu aşan nüfusu ile California, dünya genelinin aksine, bir önceki yılda olduğu gibi yine nüfus kaybediyor. Nüfus kaybının en büyük nedeni ise yüksek vergiler ve her geçen gün artan yaşam maliyetleri.

Son nüfus sayımı verilerine göre, California'nın nüfusu Nisan 2020 ile Temmuz 2022 arasında 508,903 kişi azaldı.

California’nın Nüfusu Azalmaya Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00


ABD Nüfus Sayım Bürosu’nun geçtiğimiz haftalarda paylaştığı verilere göre, Temmuz 2021 ile Temmuz 2022 arasında, California yaklaşık 211,000 kişi kaybetti. Bu göçlerden 113,048’i California’nın 58 bölgesinin en kalabalık olanı Los Angeles’ta kaydedildi. Nüfus kaybının neredeyse tümü yerel göç nedeniyle gerçekleşti.

Uzmanlara göre, göçün en büyük nedenleri Covid-19 pandemisinin yanı sıra, artan yaşam maliyetleri, yüksek konut fiyatları, trafik sıkışıklığı, suç oranlarındaki artış ve hava kirliliği.

Ülkede geçtiğimiz yıl en büyük nüfus kaybı New York, Illinois ve Louisiana’da kaydedilirken, California bu eyaletlerden sonra dördüncü sırada yer alıyor.

Uzmanlar, nüfus değişikliklerinin iki faktör tarafından yönlendirildiğine dikkat çekiyor. Demografların "doğal artış" dediği ilk faktör, doğumlar ve ölümler arasındaki fark.

California Yeniden Fırtına Etkisi Altına Giriyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00


California’da Temmuz 2021'le Temmuz 2022 arasında doğumlar ölümlerden 105,686 kişi fazla. Ancak uzmanlara göre bu farkın gelecekte önemli bir büyüme sağlaması pek olası değil çünkü California’da doğumlar düşüş eğiliminde.

İkinci nüfus etkeni ise net göçler, yani ülkenin başka bir yerinden veya başka ülkelerden gelen insanların sayısı ile eyaletten ayrılanlar arasındaki fark.

Bu yılki verilere göre, insanlar New York ya da California gibi popüler eyaletlerden çok, düşük vergileri sebebi ile yaşam maliyetlerinin daha az olduğu, iş ve aile kurmanın daha kolay olduğu Florida, Teksas ve Georgia gibi eyaletleri tercih ediyor.

Californialılar’ın tercih ettiği diğer eyaletlerse Utah ve Nevada.

Yüksek yaşam faaliyetlerine rağmen, bazı sakinlere göre ise California’da yaşam birçok eyalete göre daha kolay.

Los Angeles sakini Lynn Edson, “İnsanların yüksek vergiler sebebi ile California’dan Colorado ve Teksas gibi eyaletlere taşındığını ben de duyuyorum. Ben burada büyüdüm, başka hiçbir eyalette yaşamadım. Buranın havasını seviyorum, ailem burada. Ben kesinlikle California’dan taşınmam. Yüksek vergi ödemeye razıyım. Muhteşem bir havamız var. Arkadaşlarımdan taşınmak isteyenler var ama ben buradan asla taşınmam” diyor.

Genel nüfus kaybına rağmen California, 125 binden fazla yabancı göçmenle, Florida'nın kıl payı önünde yer alarak uluslararası nüfusta en fazla artış gösteren eyalet oldu.

Uzmanlar, yabancı göçler, daha fazla doğum ve azalan konut fiyatlarıyla birlikte önümüzdeki yıllarda eyaletin nüfusunun artabileceğine inansa da, California’nın geçmişte gördüğü nüfus artışlarının birkaç yıl alabileceği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG