Erişilebilirlik

California'da Orman Yangınları Sürüyor


California'da Orman Yangınları Hız Kesmiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Amerika’nın California eyaletini yaz boyunca etkisi altına alan orman yangınları hız kesmiyor. Bağlarıyla ünlü Napa Vadisi’nde, alevlerin kente doğru ilerlemesi ve binlerce kişinin evini terk etmek zorunda kalması üzerine, olağanüstü hal ilan edildi. Yaz ayları boyunca eyaleti etkisi alan yangınlar nedeniyle, bölgede hava kirliliği de arttı.

California’da itfaiyeciler, son yıllarda gördükleri en şiddetli orman yangınlarını kontrol altına almaya çalışıyor. 40 bin hektardan geniş bir bölgeye yayılan alevler, yüzlerce ev ve iş yerini tahrip ederken, Sacramento’nun kuzeyindeki Middletown kasabasını birkaç saat içinde küle dönüştürdü. Kasaba sakinleri yangından son anda kaçabildi.

Yangından etkilenen Kimberly Harper yaşadıklarını şöyle ifade ediyor: “Kaçarken arkamızda bir alev duvarı gördük. Çok korkunçtu. Hala şoktayım.”

Rüzgar nedeniyle yangınları kontrol altına almanın çok zor olduğunu söyleyen yetkililer, dumanın da havadan müdahaleyi engellediğini söylüyor.

California Eyaleti Ormancılık İdaresi Başkanı Scott McLean’e göre “Dumandan kurtulmamız mümkün gibi görünüyor. Ancak o zaman da güneş ışıkları ve sıcaklık yeniden bölgeye ulaşacak ki bu da yangını körükleyebilir.”

Yangında yaralanan dört itfaiyeci hastaneye kaldırıldı. California Valisi Jerry Brown, yangından etkilenen bölgelerde olağanüstü durum ilan etti. Yazların giderek daha kurak geçmeye başladığını söyleyen Brown, bu yılki yangınların şimdiye kadar yaşananların en kötüsü olduğunu söylüyor.Vali Brown, “Yıllardır süren kuraklıktan dolayı, durum giderek kötüleşiyor. Kuru hava yüzünden, yangınlar daha şiddetli ve daha beklenmedik şekilde ilerliyor,” diye belirtti.

California’da çok sayıda yangın görülse de, Sacramento’nun 160 kilometre batısında ve doğusunda devam eden iki yangın geçen hafta çok büyük hasara yol açtı. Yangınların önümüzdeki günlerde söndürülmesi şimdilik zor görünüyor. Ayrıca, su ve elektrik gibi altyapı hizmetlerinin zarar görmesi yüzünden yangın sonrası toparlanma sürecinin de uzun olması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG