Erişilebilirlik

Çağlayan’dan AB’ye Gümrük Birliği ve Vize Sitemi


Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın Avrupa Birliği Komisyonu’ndaki temaslarının ana gündem maddesi olmamakla birlikte eksen kayması tartışmaları son dönemde siyasilerin peşini bırakmayan bir konu olma özelliğini taşıyor. Çağlayan, bu tartışmanın suni olduğu görüşünde: “Eksenin kaydığını düşünenler önce kendi eksenlerini kontrol etsinler. Kendi eksenlerinde bir sapma, bir kayma var mı, yok mu? Türkiye'nin ekseni bellidir. Türkiye’nin ekseni dünya eksenidir.''

Bu vurguya rağmen ticaretteki son eğilimlerin ekseni doğuya kaydırdığı da Çağlayan’ın mesajları arasında yer aldı: “Avrupa’nın ekseni de ister istemez doğuya kayacaktır. Türkiye’nin de bütün ülkelerin ekseni de o tarafa doğru kayıyor.”

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Karel De Gucht’le yaptığı görüşmede gümrük birliği konusuna detaylı şekilde değinen Çağlayan, bu konuda Ankara ve Brüksel arasında bir algılama farkı sorunu olduğunu söyledi: “Biz bunu Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam katılımının bir aracı olarak görüyoruz. Pazara girme konusunda siz böyle düşünüyorsanız bu bir eksik düşüncedir. Öncelikle aramızdaki algılama problemini ortadan kaldırmamız lazım.”

Son dönemde Avrupa Birliği’yle yapılan her temasın öncelikli konuları arasında yer alan vize sorunu, Çağlayan’ın De Gucht’le yaptığı görüşmede de önemli yer tuttu. Çağlayan bu konuda üç mesaj verdi: “Vizenin, Türk işadamı, Türk ihracatçısı açısından çok önemli bir teknik bariyer ve ticarette teknik bir engel olduğunu, haksız rekabet unsuru olduğunu ve insan hakları ihlali olduğunu ifade ettim.”

Temaslarında ekonomide yaşanan gelişmelere de değinen Çağlayan, son krizlerde Türkiye’nin testten geçtiğini ve onaylandığını ifade etti: “Notu iki kademe artırılan ve arka arkaya notu iki kez artırılan tek ülke olma özelliğine sahibiz. OECD ülkeleri içinde finans sektörüne müdahalede bulunmayan tek ülke Türkiye olmuştur.”

Türkiye'nin mali kural uygulamasıyla gelecekte popülist politika uygulanmasını imkansız hale getirerek bütçe açığını ve borç stokunu daha da indirmeyi hedeflediğini belirten Çağlayan, “AB'nin bu örnek üzerinde çalışmasını” önerdi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG