Erişilebilirlik

Buzullarla İklim Değişikliği Tahmini


İklim değişikliğinin geleceğini öngörmeye çalışan bilim insanları, doğru tahminlerde bulunmak için bu trendin geçmişini inceliyor. Uzmanlar, en önemli izlerinse, yüz binlerce yıl öncesinden kalan buzullarda saklı olduğunu söylüyor.

Buzluğunuzda, dökülen bir yemek veya içeceğin izini, buz parçalarında uzun zaman görmek mümkün. Çok daha büyük ölçüde, yüz binlerce yıl önceki izler için de aynı şey söylenebilir.

Geoffrey Hargreavens, “Bu buz parçası 400 bin yaşında. Bana göre, bu çok değerli bir buz parçası ve benim işim de bunu korumak,” diyor.

Güney Kutbu gibi yerlerdeki eski buzullar, yanardağ faaliyetleri gibi önemli doğa olaylarına iklimin nasıl tepki verdiği konusunda araştırmacılara yol gösteriyor.Toplanan buzullar, Colorado’daki dev buzlukta saklanıyor ve Bruce Vaughn gibi araştırmacılar tarafından inceleniyor.

Bruce Vaughn, “Buzullarda bazı ölçümler yapıyoruz ve geçmişteki iklim modelleri hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Böylece iklim modellerinin geleceğiyle ilgili daha doğru öngörülerde bulunabiliyoruz” şeklinde konuşuyor.

Buzullardan elde edilen bilgi sayesinde, araştırmacıların gelecekte yaşanacak iklim değişikliklerini tahmin etmesi kolaylaşıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG