Erişilebilirlik

Buzullar Neden Hızla Eriyor?


Buzullar Neden Hızla Eriyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Güney yarıkürede yaz mevsiminin bitmesiyle Antartika’daki araştırma sezonu da sona erdi. Kuzey Illinois Üniversitesi’nden uzmanlar, Ross Buzul Tabakası’nda üç ay çalıştıktan sonra üniversite laboratuvarlarına geri döndü. Uzmanlar, buzulların hızla erimesinin deniz seviyesinin yükselmesine etkilerini açıklayan ipuçları bulmayı umuyor

Antarktika, dünyanın en kuru, en soğuk ve en rüzgarlı yeri. Profesör Reed Scherer ve Profesör Ross Powell, Ulusal Bilim Vakfı’nın sponsorluğundaki ikinci Antarktika seferini tamamladı. Uzmanlar, ilk turda buzulların altındaki bir gölü incelemişti. Araştırmacılar bu sefer ise Antaktika’da buzulların, toprağın ve denizin birleştiği noktada kamp kurup araştırma yaptılar.

Reed Scherer: “Araştırmanın ana odağı, buzul tabakasının zaman içinde nasıl değiştiğini ve şu anki durumu incelemek, fiziksel veriler toplamaktı.”

Ross Powell: “Buzun ne kadar dinamik olduğunu, buzulların gerek okyanus gerekse atmosfer kaynaklı erimeye ne kadar hızlı tepki vereceğini gördük.”

Antarktika araştırması için özel olarak geliştirilen sıcak su sondajı, su ve çökelti örnekleri toplamak için 740 metre kalınlığındaki buzu delmiş. Buzulun altındaki 400 metrekarelik boşluğa uzaktan kumandalı kamera sarkıtılmış. Profesör Scherer, buzun bu kadar derinliklerinde zengin bir ekosistemle karşılaşmanın kendisini şaşırttığını söylüyor:

“Son derece hareketli bir ortamla karşılaştık. Buzulun dibi, sürekli değişim içinde. Çok canlı ve hareketli organizmalar gördük. Bazıları yüzüyor, bazıları emekliyor. Yeteri kadar besin alabiliyorlar ki bu kadar canlılar. Kabuklu canlıların bazıları çok hızlı hareket ediyor.”

Burası, Güney yarımkürede balığa rastlanan en uç nokta. Profesör Ross Powell, buz ve çökelti örneklerinin, canlıların buraya nasıl geldiklerini, nasıl beslendiklerini ve çekilen buzullardan nasıl etkilendiklerini açıklayabileceğini söylüyor:

“Burada buzulların eridiğini biliyoruz. Buzulların mevcut duruma kıyasla geçmişte nasıl hareket ettiğini anlamayı umuyoruz. Buzlar çok hızlı eridiği için buzul tabakasının tarihçesinde bazı farklılıklar görmeyi bekliyoruz. Bunu, topladığımız örnekleri açtığımız zaman anlayacağız.”

Profesör Powell, başka uzmanlarla birlikte Antarktika’ya geri dönüp incelemelere devam etmek için yeniden fon başvurusu yapmaya hazırlanıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG