Erişilebilirlik

Büyükelçi Tan: '2011'de Türkiye'nin İlişkileri Gelişti'


Büyükelçi Tan: '2011'de Türkiye'nin İlişkileri Gelişti'
Büyükelçi Tan: '2011'de Türkiye'nin İlişkileri Gelişti'

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'a göre, 2011 yılında yaşanan Arap Baharı Türkiye'nin müttefikleriyle ilişkilerini geliştirdi ve daha somut iişbirliğine dönüştürdü

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, yeni yıl mesajında "Arap Baharı"nın tarihi bir değişim olduğunu bildirdi. Büyükelçi Tan bu tarihi değişim ve dönüşümün, Türkiye'nin müttefik ve ortaklarıyla diyaloğunu ve somut işbirliğini arttırdığına dikkati çekti.

Büyükelçi Tan'ın Yılbaşı Mesajı şöyle:

"Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Türk Toplumunun Değerli Üyeleri,

Birçok açıdan hafızalarımızdan kolay kolay silinmeyecek olan 2011 yılını geride bırakıyoruz. Her yılbaşında olduğu gibi, 2012’ye de yeni umutlar ve daha büyük beklentilerle girmekteyiz. Bu vesileyle, hepinizin yeni yılını en içten dileklerimle kutluyorum.

Geçtiğimiz on iki ay, gerek ülkemiz, gerek uluslararası camia açısından tarihi bazı gelişmelere sahne olmuştur. “Arap Baharı” olarak da anılan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan kitlesel uyanış, şüphesiz bunların başında gelmektedir. Bu tarihi değişim ve dönüşüm, Türkiye’nin müttefik ve ortaklarıyla diyalog ve somut işbirliğini artırmış, dolayısıyla ülkemizin uluslararası alandaki konum ve önemini de pekiştirmiştir. Öte yandan, NATO İttifakı kapsamında Türkiye’nin füze savunması radarına ev sahipliği yapması, ülkemizin Atlantik İttifakı bünyesindeki önemli rolünü daha da güçlendirmiştir. Ayrıca, ABD’nin komşumuz Irak’tan çekilmesi de çok önemli bir milat teşkil etmiştir. 2011 yılı içindeki bütün bu gelişmeler ile Afganistan’dan Somali’ye, Bosna-Hersek’ten Libya’ya uzanan coğrafyalarda uluslararası barış ve istikrarın tesisine yapmaya devam ettiğimiz kapsamlı katkılar, terörle mücadelede kritik işbirliğimiz dâhil, Türkiye-ABD ilişkilerinin daha da anlamlı şekilde genişlemesine ve derinleşmesine imkân tanımıştır. Bu yıl içinde ülkelerimiz arasında en üst düzeylerde devam eden yakın, samimi ve içerikli siyasi diyalog, birbirimizi daha iyi anlamamızı ve işbirliğimizi kuvvetlendirmemizi sağlamış, ilişkilerin ortak değerler ve karşılıklı yararlar temelinde vardığı noktayı en iyi şekilde ortaya koymuştur.

ABD ile ekonomik ve ticari işbirliğimizin geliştirilmesi için oluşturulan ikili mekanizmalar çerçevesinde, İş Konseyi’nin bu yıl ilk toplantısını yapması ve Ekonomik İşbirliği Konseyi’nin yine bu yıl ilk defa iki kez toplanması da önemli gelişmeler olmuştur. Ayrıca, Başkan Obama’nın inisiyatifiyle ilki Vaşington’da düzenlenen Küresel Girişimcilik Zirvesi’nin ikincisinin Aralık ayı başında ülkemizin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilmesi, ABD iş çevreleriyle gerek ikili, gerek üçüncü ülkelerde ortak girişimlerin artırılmasına yönelik çabalar bakımından olumlu bir vesile teşkil etmiştir.

Türk-Amerikan Toplumunun Değerli Fertleri,

Geçtiğimiz yıl içinde bizleri fazlasıyla mutsuz eden olaylar da maalesef yaşanmıştır. Terör örgütü PKK hain saldırılarını sürdürmüş, masum vatandaşlarimizi hedef almıştır. Öte yandan, Van’da yaşanan deprem felaketi de hepimizi ziyadesiyle üzmüştür. Ancak bunlar, aynı zamanda, milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirmiş, milletimizin zorda kalanlara merhamet ve şefkat elini yardımlaşma ve dayanışma bilinciyle nasıl uzattığını bir kez daha ortaya koyma fırsatını vermiştir. Türk-Amerikan toplumu da, düzenledikleri anma faaliyetleri ve yardım kampanyaları ile yurttaşlarımızın acılarının dindirilmesine katkıda bulunmaya çalışmıştır. Gösterilen bu teveccüh ve dayanışmadan büyük gurur ve memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim.

Türk-Amerikan Toplumunun Değerli Bireyleri,

2012 yılı ABD’de seçimlere sahne olacaktır. Gerek Türkiye-ABD ilişkilerinde sağlanan olumlu gidişatın sürdürülmesi, gerek Türk-Amerikan toplumunun bir bütün olarak etkinliğinin artırılması bakımından, 2012 yılının ortaya çıkaracağı fırsat ve sınamalara hazırlıklı olmamız gerekmektedir.

Türkiye’nin ABD’deki tanıtımında, ABD kamuoyuna ülkemizle ilgili doğru mesajların iletilmesinde ve Türkiye-ABD ilişkilerinin güçlü bir zeminde gelişmeye devam etmesinde sizlere gerek münferiden gerek müştereken çok önemli sorumluluklar düşmektedir.

Türk-Amerikan toplumunun dayanışma duygusu içinde aktif olmaya devam etmesi, sesini güçlü şekilde duyurması ve toplumsal hayattaki vazgeçilmez yerini - ABD’nin siyasi ve idari yapıları içinde hem yerel hem federal düzeyde temsil dâhil – pekiştirmesi, öncelikle kendi parlak geleceğinin teminat altına alınması bakımından hayati önemdedir.

Bu düşüncelerle, yeni yılınızı bir kez daha en samimi hislerle kutluyor, yeni yılda hepinize sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum."

XS
SM
MD
LG