Erişilebilirlik

Büyükelçi Tan:Model Ortaklığın Herkese Faydası Olacak


Büyükelçi Namık Tan
Büyükelçi Namık Tan

Türk-Amerikan Konseyi toplantısında konuşan Büyükelçi Namık Tan, model ortaklığının sadece Türkiye ve Amerika’ya değil, geniş bir coğrafyaya yararı olacağına inandığını söyledi

Bu yıl 32’incisi düzenlenen Türk-Amerikan Konseyi’nin yıllık toplantılarında konuşan Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Obama-Erdoğan görüşmesinin önemini vurguladı. İki liderin samimi bir havada gerçekleşen görüşmelerinde, Suriye’den Ortadoğu Barış Süreci ve terörle mücadele konularını iki müttefik olarak ele aldıklarını ve bu ziyaretle Türkiye Amerika arasındaki model ortaklığı önümüzdeki yıllara taşımayı umduklarını belirtti.

Arap dünyasında yaşanan geçişlerin zorluk ve karmaşıklığına değinen büyükelçi, bunlar arasında Suriye konusunun en merkezi öneme sahip, en öncelikli madde olduğunu belirtti. Tan, Türkiye’nin Suriye halkına verdiği desteği sürdüreceğini, ancak bu konuda uluslararası bir eylem için de çabalarını sürdüreceğini kaydetti.

“Türkiye Filistin-İsrail barış sürecine olumlu katkılarını sürdürerek, sorumluluklarını yerine getirmeye hazırdır” diyen Büyükelçi Tan, Türkiye'nin İsrail dahil bölgedeki tüm ülkelerle sağlam ve dostane ilişkiler yönünde çalışmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Ortadoğu'nun istikrar, refah ve güvenliğinin Irak ve İran'daki gelişmelere bağlı olduğunu belirten Namık Tan, İran’ın nükleer programı konusunda Türkiye’nin diplomatik çözümden yana olduğunu, İran’a olası bir müdahaleye ise karşı olduğunu söyledi.

Türkiye'yle Amerika arasındaki 20 milyar dolarlık ticaret hacminden bahseden büyükelçi, geçtiğimiz yıl Türkiye’yi 770 binden fazla Amerikalı'nın ziyaret ettiğini, bunun iki ülke arasında son dönemde artan yoğun etkileşimden kaynaklandığını söyledi.

Konuşmasında Türk ekonomisinin istikrarlı büyümesinden de sık sık bahseden Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye'yle Amerika arasındaki mükemmel siyasi durumu, ticaret ve yatırım konularıyla taçlandırmak için uygun bir noktada olunduğunu söyledi. Türk Amerikan Konseyi toplantılarının bu seneki başlığı olan “Ortaklık, Ticaret, Yatırım - Şimdi Tam Zamanı”ya gönderme yaparak, ‘bu başlıkları vurgulamaya devam edeceğiz’ dedi.

Avrupa Birliği ile Amerika arasında gerçekleştirilecek Transatlantik Yatırım Ortaklığı konusu, Obama-Erdoğan görüşmesinde beklenilenin aksine gündeme gelmemişti. Tan, iki ülke arasındaki arasındaki stratejik ortaklığın ekonomi ayağını güçlendirmek için Avrupa ile yapılan ortaklığa paralel Türkiye ile Amerika arasındaki Serbest Ticaret Düzeni tesis kavramının iki ülkenin de çıkarına olacağını da sözlerine ekledi.

Washington’da gerçekleşen, Türk ve Amerikan iş çevrelerinden liderleri ve siyasetçileri ağırlayan Türk-Amerikan Konseyi toplantıları 5 Haziran Çarşamba günü sona erecek.
  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG