Erişilebilirlik

Büyük Balıkların Nesli Hızla Tükeniyor


Büyük Balıkların Nesli Hızla Tükeniyor
Büyük Balıkların Nesli Hızla Tükeniyor

Küresel balık tüketimi rekor seviyeye ulaştı. BM Gıda ve Tarım örgütü verilerine göre dünya balık alanlarının üçte biri aşırı derecede sömürülüyor, yok ediliyor ve bu alanların bir an önce yeniden üremeye bırakılması gerekiyor. Örgüt Dünya Balıkçılık ve Su Kültürü Raporu’nu yayınladı. Washington’da yapılan Amerikan Bilim Geliştirme Derneği tarafından düzenlenen toplantıda bu konuda alınması gereken önlemler tartışıldı.

2050 yılında hala balık olacak ama bugün bildiğimiz anlamda okyanus olmayacak.

British Columbia Üniversitesi’nden Profesör Villy Christensen okyanusların geleceğini çok karanlık görüyor: "Okyanusları değiştirdik. Büyük balıkları tükettik."

Christensen Ecobath veri tabanından 200 deniz modelini inceleyerek toplantıda bulgularını açıkladı: "Büyük balıkların neslinin son yüz yıl içinde üçte iki oranında azaldığını tahmin ediyoruz. Bu tükeniş hızla devam ediyor."

Aynı 100 yıl içinde hamsi, ringa ve sardalya türü küçük balıkların sayısı iki katına çıktı.

Christensen bu animasyonun Peru ekosistem modeli temel alınarak hazırlandığını ve son 50 yılı gösterdiğini söylüyor.

Bu, 50 yıl önce ne kadar balık bulunduğunun, bunların hangi balıklar olduğunun ve durumun zamanla nasıl değiştiğinin 3 boyutlu bir gösterimi.

Aşırı avlanma, kirlilik ve küresel iklim değişikliği sağlıklı okyanuslar için en büyük tehdit: "Gelecekte okyanuslarda daha az istikrarlı bir ekosistem göreceğiz. Ekosistemi kontrol eden organizmalar azalacak. Küçük balıkların nüfusunu kontrol etmek için büyük balıklara ihtiyacımız var. Okyanusları kullanış şeklimizi değiştirmek zorundayız."

BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre tüketim amaçlı balık tarlalarında üretilen balıklar, okyanuslarda avlanan balıkları geçmek üzere. Villy Christensen su kültür sektörünün çiftliklerde yetiştirilen canlılara gıda sağlamak için küçük balıklara ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Bu da okyanus sağlığına zarar veriyor: "Büyük balıkları avlayıp yemek yerine, küçük balıkları yemeliyiz. Daha fazla sardalya ve hamsi yemek gerekiyor. Küçük balıkların büyük bölümü gıda tüketimimizde yer almıyor."

Uzmanlar, yemek yeme alışkanlıklarımızı değiştirmenin, büyük değil küçük balık yemenin okyanuslarda sağlıklı bir ekosistem kurulmasına yardımcı olacağını savunuyor.


XS
SM
MD
LG