Erişilebilirlik

Bütçe Kesintilerinden En Fazla Kim Zarar Görecek?


Bütçe Kesintilerinden En Çok Kim Zarar Görecek?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00
Linki indirmek için
Michigan eyaletinin en büyük kenti Detroit’in 327 milyon dolar bütçe açığı ve 14 milyar dolar tutarında uzun vadeye yayılan borcu var. Mart ayında, Michigan Valisi Rick Syner’ın, Detroit’in mali işlerini denetlemek üzere yeni bir müdür atamasıyla Detroit Amerika’nın devlet denetimi altındaki en büyük kenti haline geldi. Detroit’in iflasını önlemek için kent harcamalarıyla ilgili bazı kritik kararlar alınması gerekiyor ki bu da memurların emekli maaşları ve sağlık sigortalarının geleceği konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Don Taylor, doğup büyüdüğü Detroit kentinde hayatının 26 yılını polis memuru olarak geçirmiş. Taylor bu tehlikeli mesleğe gönülden bağlıymış.

Taylor mesleğinin ona sabit bir maaşla birlikte emekli maaşı ve sağlık sigortası da garanti ettiğini düşünmüş: “Bildiğiniz gibi emekli maaşlarıyla ilgili bir tartışma var.”

Eric Scorsone, “Emekli maaşlarını ödemek için bir milyar dolar krediye ihtiyaç var ki bu borcun daha da artması demek,” diyor.

Michigan Devlet Üniveritesi’nden Eric Scorsone, Detroit’in mali krizden çıkmasına yardım eden ekiple çalışıyor: “Detroit bir kentin yaşayabileceği en kötü mali krizi yaşıyor. Şu anda yeni bir plan hazırlanıyor. Benim görevim de vergi sorunları ve gelir tahminleri üzerine çalışmak.”

Hazırlanan planda, borç alınan parayla emeklilik maaşlarının ve kamu çalışanlarının sağlık sigortalarının nasıl ödeneceği hesaplanıyor.

Scorsone, “Detroit’in yüz milyonlarca dolar daha fazla ödeme yapması gerekiyor ancak böyle bir parası yok. Bu ödemeler için ya kredi alınacak ya da sosyal yardımlar azaltılarak ödeme yükü hafifletilecek,” diyor.

Don Taylor emekli maaşlarının ve sağlık sigortalarının zaten yüksek olmadığını söylüyor: “Detroit’le ilgili birçok yanlış algılama söz konusu. Çalışanlara süper emeklilik sağlandığı düşünülüyor. Oysa ortalama emekli maaşı yılda sadece 30,000 dolar.”

Greg Trozak, “Daha fazla kesinti yapabileceklerine inanamıyorum,” diyor.

Emekli polis memuru Greg Trozak’ın iki oğlu da polis. Kesintiler konusunda kaygılı olan Trozak kendisinden çok oğullarının geleceğini düşünüyor: “Hala görev başında olanlar, emeklilerden daha fazla etkilenecek.”

Taylor, “Detroit eyaleti yetkilileri kentin gelirindeki ve nüfusundaki azalmayı önceden görüp ona göre planlama yapmalıydılar ancak bunu başaramadılar. Şimdi bu bedeli çalışanların ve emeklilerin ödemesi bekleniyor,” diyor.

Detroit için zaman daralıyor. Acil Durum Müdürü Kevyn Orr’un, otomotiv sektörünün kalbi Detroit kentini borçlarından kurtaracak zor kararları almak için 18 aydan az zamanı var.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG