Erişilebilirlik

Burundi Karışıyor


Başkent Bujumbura'nın Nyakabiga mahallesinde sokakta 20 ceset bulundu.
Başkent Bujumbura'nın Nyakabiga mahallesinde sokakta 20 ceset bulundu.

Orta Afrika ülkelerinden Burundi’de üç ordu üssüne eşgüdümlü olarak düzenlenen saldırılarda aralarında sekiz askerin de bulunduğu en az 87 kişi öldü.

Ordu, dün başkent Bujumbura’daki askeri üslere başlatılan saldırılarda “79 düşmanın öldüğü, 45’inin sağ ele geçirildiği, ayrıca 97 silaha da el konduğunu” bildirdi.

Bugün ayrıca Bujumbura sokaklarında en az 20 kişinin cesedi bulundu. Cesetleri aynı mahallede bulunan bu kişileri kimlerin öldürdüğü açıklık kazanmadı.

Ancak Associated Press haber ajansına konuşan bir görgü tanığı cesetlerden bazılarının ellerinin arkadan bağlı olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, son şiddet olaylarının Burundi’deki istikrarsızlığı daha da derinleştirdiği uyarısında bulundu. BM sözcüsü, “insan hakları ihlalleriyle ilgili sorumlu kişilerin ve emri verenlerin bireysel olarak sorumlu tutulacağını” bildirdi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Burundi hükümeti ve muhalefet arasında gerginliği azaltmak ve olayların kitlesel katliama dönüşmesini önlemek amacıyla derhal “üst düzey diyalog” başlatılması çağrısında bulundu.

Silahlı saldırganlar Cuma erken saatlerde askeri üslere saldırdı. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, Twitter’dan yaptığı açıklamada saldırıların cezaevlerindeki mahkumları kaçırmak için bir “şaşırtma eylemi” olduğunu bildirdi. Sözcü daha sonra başkentte durumun normale döndüğünü ve olağanüstü hal ilanına gerek olmadığını belirtti.

Burundi, cumhurbaşkanının anayasal olmamasına rağmen üçüncü dönem de seçimlere gireceğini açıklamasının ardından Nisan ayından bu yana karışmıştı. Muhalefet bunun aynı zamanda ülkede 12 yıldır devam eden iç savaşı sona erdiren anlaşmanın da ihlali olduğunu söylüyor.

Birleşmiş Milletler Nisan ayından bu yana çıkan şiddet olaylarında en az 240 kişinni öldüğünü, 200 bini aşkın Burundili’nin de ülkeyi terk ettiğini bildiriyor. Öte yandan cumhurbaşkanı da Temmuz ayında yapılan seçimlerde üçüncü kez seçildi, ancak muhalefet seçimleri boykot etti.

Burundi ve komşusu Ruanda’nın nüfusu birbirine rakip iki etnik gruptan oluşuyor. Ülkedeki benzer demografik yapı, zaman zaman Hutular ve Tutsiler arasında soykırıma varan kanlı çatışmalarla sonuçlandı. Burundi 1972’de 80 bin ila 200 bin kişinin öldürüldüğü kanlı bir katliama sahne olurken, 1994’te Tutsiler’i hedef alan soykırımda 800 bini aşkın kişi öldürüldü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG