Erişilebilirlik

Bursa’da İntihar Saldırısı: 1 Ölü 8 Yaralı


Türkiye’de son dokuz ayda meydana gelen sekizinci intihar eylemi Bursa’da düzenlendi. Bursa’da bulunan tarihi Ulu Cami’nin bahçesinde yaşanan saldırıda “canlı bomba” ölürken ilk belirlemelere göre 8 kişi yaralandı. Emniyet kaynakları saldırının IŞİD’in talimatıyla gerçekleştirilmiş olma ihtimali üzerinde duruyor.Ancak bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Saldırıyla ilgili hükümet adına ilk açıklama Sağlık Bakanı’ndan geldi. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Bursa milletvekili olan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, patlamada sonrası yaptığı değerlendirmede çevrede bulunan hastanelere kaldırılan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğunu açıkladı.

Bursa Valiliği’nden yapılan açıklamada ise "İntihar bombacısı olduğu düşünülen bir bayan şahıs, üzerindeki düzenekle kendisini patlatmıştır" denildi. Saldırganın 25 yaşlarında bir kadın olduğu belirtiliyor.

Davutoğlu: Saldırının ardında network ortaya çıkarılacak

İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan saldırıyla ilgili bilgi alan Başbakan Davutoğlu, Katar ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında intihar eylemini değerlendirdi.

Davutoğlu, “Bu terör saldırıları, Türkiye’nin terörle mücadele konusundaki kararlı tutumundan geri adım atmasına sebebiyet vermeyecektir. Nerede ne şekilde olursa olsun mutlaka teröriste ve terör faaliyetlerine karşı en kararlı, ilkeli ve etkin tutumu sergilemeye devam edeceğiz” dedi.

Saldırganın kimliği konusundaki çalışmalar güvenlik güçlerince sürdürüldüğünü belirten Başbakan, bu eylemin arkasındaki güçlerin ve network’ün açığa çıkarılacağını ifade etti.

IŞİD’in son dokuz aydaki beşinci intihar saldırısı

Başbakan bu konuda yorum yapmadı ama Emniyet kaynaklarının ilk belirlemeleri doğru çıkarsa IŞİD, Türkiye’ye yönelik gerçekleştirdiği bir saldırıda ilk kez kadın eylemci kullanmış olacak. Son üç ayda Kilis’e 47 kez katyuşa füzesi gönderen IŞİD, 20 Temmuz 2015’te Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde düzenlediği intihar saldırısından bu yana Türkiye’de dört canlı bomba eylemi gerçekleştirdi.Örgüt, bu terör eylemlerinin hiçbirini üstlenmedi.

Güvenlik kamerasından yansıyan görüntülerinden patlama anı sırasında caminin girişinde 30 kişiden fazla insanın bulunduğu anlaşılıyor. Yine amatör kamera tarafından çekilen videolarda, patlama sonrası insanların büyük bir panik yaşadığı görülüyor.

Eski CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli: Cenaze namazı veya laiklik mitingi hedef alınmış olabilir

2011-2015 yılları arasında CHP’nin Bursa milletvekilliği görevini üstlenen Sena Kaleli, “ o saatlerde Ulucami’de Bursa’nın tanınmış esnaflarından Gürcan Derin’in cenazesi vardı. Bursa’nın birçok önemli ismi Ulucami’de cenaze namazına katılacaktı. Ayrıca akşam saatlerinde sendikalar ve STK’ların ortaklaşa düzenlediği laiklik eylemi olacaktı. Burada konuşulan şu, canlı bombanın hedefi ya cenaze namazı ya da Ulucami’nin yakınındaki eylem” dedi.

Kaleli, kentte bir süredir güvenlik önlemlerinin gözle görülür bir şekilde arttırıldığına da dikkat çekti.

Neden Bursa?

Nüfus sayısı bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Türkiye’nin en kalabalık dördüncü şehri olan Bursa, toplumsal olaylarla fazlaca anılmayan bir kent. Özellikle Türkiye’nin otomotiv üssü olarak kabul edilen Bursa, 2015 yılında 22 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirdi. Kent, İstanbul ve Kocaeli’nin ardından Türkiye’nin en fazla ihracat yapan üçüncü şehri.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG