Erişilebilirlik

Burma'da 20 yıl Sonra İlk Seçim


Burma'da 20 yıl Sonra İlk Seçim
Burma'da 20 yıl Sonra İlk Seçim

Burma’da 20 yıl aradan sonra ilk kez seçim yapıldı.

Ancak muhalefet partileri ve öndegelen dünya devletleri , askeri dikta rejiminin, paravan bir sivil hükümet aracılığıyla iktidarda kalmaya devam edeceğini söylüyor.

Burma devlet medyası, sandıklar kapandıktan sonra açıkladığı ilk sonuçlarda rakipsiz seçime katılan bazı ordu yanlısı adayların seçildiklerini belirtti.

Yabancı gazeteci ve gözlemcilerin seçimi izlemelerini izin vermeyen Burma ordusu, Tayland’dan ülkeye giren bir Japon gazeteciyi tutukladı.

Askeri rejimin hazırladığı Burma anayasası, meclisteki sandalyelerinin dörtte birini komutanlara ayırıyor. Rejimin destek verdiği Birlik Dayanışma Ve Kalkınma Partisi, yerel ve ulusal seçimlere katılan 1159 adaydan 1112’sini belirledi.

Siyasi gözlemciler ve muhalefet grupları, daha sandık başına gidilmeden, bu düzenlemelerle, sonuçların askerler tarafından belirlendiğini söylüyor.

1990 seçimlerini kazanan ancak iktidara gelmesine izin verilmeyen Ulusal Demokrasi Birliği taraftarlarının çoğu hapishanelerde tutuluyor, serbest olanlarınsa oy kullanması yasak.

Ulusal Demokrasi Birliği’nin Nobel ödüllü lideri Aung San Suu Kyi, halkı seçimleri boykot etmeye çağırdı.

Aung San Suu Kyi son 20 yılın 152ini hapishanede geçirdi.

XS
SM
MD
LG