Erişilebilirlik

Burkina Faso'da Yeni Lider Isaac Yacouba Zida


Yarbay Isaac Yacouba Zida
Yarbay Isaac Yacouba Zida

Afrika ülkelerinden Burkina Faso’da düzenlenen askeri darbenin ardından ülkeyi kimin yönettiği söylentilerine son olarak ordu noktayı koydu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutan Yardımcısı Yarbay Isaac Yacouba Zida, bugün yaptığı açıklamada yönetimin kendisinde olduğunu bildirdi. Ülkenin demokratik sürece geçişini de kendisinin idare edeceğini açıklayan Zida, uluslararası topluma, ülkesinin dost ve müttefiklerine ve Afrika Birliği’ne yaptığı çağrıda “bu zor zamanda” anlayışlı davranmalarını ve halklarına desteklerini sürdürme çağrısında bulundu.

Burkina Faso, aynı zamanda Amerika’nın da uluslararası terörle mücadelesinde, Afrika’daki önemli ortaklarından biri durumunda.

Ordudan yapılan açıklamada da Zida’ya destek verildi. Kendisine destek veren bildiriye imza atanlar arasında darbeyi yaparak kendi liderliğini ilan eden Genelkurmay Başkanı Honore Traore de bulunuyor.

Darbe sırasında başkent Ouagadougou’da ve ülkenin diğer bölgelerinde yaşanan yağma olayları Amerika’yı kaygılandırmıştı.

Uzun zamandır cumhurbaşkanlığını yürüten Blaise Compaore, yoğun protestoların ardından görevini bırakmak zorunda kaldı. Compaore’nin komşu Fildişi Kıyısı’na gittiği bildirildi.

Parlamento Zida’nın görev süresini uzatacak şekilde anayasa değişikliği yapmaya hazırlanıyordu, ancak protesto eylemleri şiddet olaylarına dönüşünce değişiklik tasarısı geri çekildi.

Protestocular parlamentoya saldırarak binayı ateşe verdikten sonra Compaore istifa etti. Blaise Compaore, 1987’deki askeri darbeden bu yana ülkeyi idare ediyordu.

Muhalefet askeri yönetime karşı

Ancak muhalefet ve sivil toplum liderleri askeri müdahaleyi kabul etmeyeceklerini söylüyor. Muhalefet ve sivil toplum liderleri ortak yayınladıkları açıklamada, Cumhurbaşkanı Blaise Compaore'nin istifasını kutlamakla birlikte, bu zaferin "halka ait olduğunu" savundular. Demokratik geçiş sürecinin "sivil" olması gerektiğinin altının çizildiği açıklamada, ordunun bu süreci kendine mal etmemesi gerektiği vurgulandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG