Erişilebilirlik

Bugün Dünya Tütüne Hayır Günü


Dünya Sağlık Örgütü, tütün kullanımına karşı açtığı mücadelede ilerleme sağladığını bildiriyor
Dünya Sağlık Örgütü, tütün kullanımına karşı açtığı mücadelede ilerleme sağladığını bildiriyor

Dünya Sağlık Örgütü, tütün kullanımına karşı açtığı mücadelede ilerleme sağladığını bildiriyor. Ancak örgüt, ‘Dünya Tütüne Hayır Günü’nde, her yıl sigara içilmesiyle ilişkili hastalıkların yol açtığı milyonlarca erken ölümü azaltmak için daha çok şey yapılması gerektiği uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü tütün kullanımının dünya çapında artış göstermediğini hatta azaldığını bildirdi. Yetkililer, bu başarıyı büyük ölçüde Dünya Sağlık Örgütü’nün Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesini uygulamaya koymasına bağlıyor.

İlk kamu sağlığı anlaşması olan Sözleşme, 2005 yılında yürürlüğe girdi ve bugüne kadar 175 ülke tarafından onaylandı.

Sözleşme Sekreterliği Başkanı Haik Nikogosyan, sözleşmeye katılan ülkelerin yüzde 80’ninin tütün kontrolüyle ilgili yasalar çıkardıkları ya da mevcutları güçlendirdikleri söylüyor.

Savaşı kazandıklarına inandığını belirten Nikogosyan, bunun uzun bir savaş olacağını, uzun yıllar süreceğini ama şimdiden tütün kullanımının yüksek olduğu ülkelerde azalma görülmeye başlandığını vurguluyor. Nikosgosyan, tütünün hala milyonlarca can aldığını ama bu sayıda düşme görülmesinin iyi haber olduğunu söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, sözleşmenin altı yıl önce yürürlüğe girmesinden bu yana sigara içiminde önemli azalma olduğunu açıkladı.

Örneğin Avustralya, Norveç ve Meksika’da sigara içenlerin sayısı bu dönem içinde yüzde 5 düştü. Uruguay’da ise sigara içenlerin sayısı son üç yılda yüzde 46’dan yüzde 31’e indi.

Dünya Sağlık Örgütünün Tütünsüz Yaşam Girişimi Programı sorumlusu Armando Peruga, ancak tütün kullanımının kamu sağlığına etkisinin hala çok yıkıcı olduğunu söylüyor:

Bu yıl tütün kullanımının yaklaşık altı milyon kişiyi öldüreceğini belirten Peruga bunlar arasında sigara içmeyen ancak sigara dumanına maruz kalan 600 bin kişi bulunduğunu vurguluyor.

Peruga, 2030 yılına kadar tütünün sekiz milyon kişiyi öldüreceğini uyarısında bulunurken, bunların yüzde 80’nin düşük ve orta gelirli ülkelerin vatandaşları olacağını söylüyor.

Tütünün kalp krizi, felç, kanser, nefes darlığı gibi hastalıklarda büyük rol oynadığını belirten Peruga, her sekiz ölümden birine söz konusu hastalıkların yol açtığını hatırlatıyor. Peruga, bulaşıcı olmayan hastalıklar sonucu meydana gelen tüm ölümlerin üçte ikisinin yine bu hastalıklardan kaynaklandığını vurguluyor.

Dünya Sağlık Örgütü, tütün şirketlerinin pazarlama taktiklerinin sigarayı bırakanların sayısı arttıkça daha da vurucu hale geldiğini açıkladı. Örgüte göre tütün şirketleri yoksul ülkelerdeki gençler ve kadınları hedef alıyor.

Çerçeve sözleşmesinde, ülkelere zamanla uygulama zorunluluğu getiren bir dizi sigara karşıtı önlem yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, bu önlemlerden en etkilisinin tütün vergisini yükseltmek olduğunu bildirdi.

Diğer önlemler arasında ise tütün reklamlarının ve küçük yaştaki kişilere sigara satışının yasaklanması, sigara paketlerine büyük sağlık uyarıları konması ve kamuya açık yerlerde sigara içimini izin verilmemesi yer alıyor.

XS
SM
MD
LG