Erişilebilirlik

Bugün Çernobil Faciası'nın 25. Yıldönümü


Bugün Çernobil Faciası'nın 25. Yıldönümü
Bugün Çernobil Faciası'nın 25. Yıldönümü

Ukrayna, tarihin en büyük nükleer facialarından Çernobil kazasının 25’inci yıldönümü olan bugün anma törenleri düzenliyor.

Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, kazanın meydana geldiği saatte başkent Kiev’de kilise çanlarını çalarak anma törenlerini başlattı. Kirill ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in katılacağı törenlerde kazada ölenler ve diğer mağdurlar anılacak. Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev de önümüzdeki saatlerde Çernobil kasabasındaki törenlere katılacak.

26 Nisan 1986 günü nükleer santralde meydana gelen patlama, tarihin en büyük nükleer sızıntısına yol açtı. Reaktörde çıkan yangın sonrasında çevreye Hiroşima’ya 1945’te atılan atom bombasının 400 katı fazla radyasyon yayıldı. Radyasyon bulutları Ukrayna’yı aşarak, Rusya, Beyaz Rusya ve Avrupa’nın değişik bölgelerine yayıldı. Türkiye’nin kuzey bölgeleri de Çernobil’den sızan radyasyondan etkilendi.

İlk patlamada iki kişi hayatını kaybederken, sonraki aylarda radyasyon yüzünden 30 kişi daha öldü. Dünya Sağlık Örgütü, faciayı izleyen yıllarda radyasyondan 4 bin kişinin öleceği tahmininde bulunuyor.

Kazadan sonra yakındaki Pripyat kentinde yaşayan onbinlerce kişi, bir daha geri dönmemek üzere evlerini terk etmek zorunda kaldı.

XS
SM
MD
LG