Erişilebilirlik

Dünya Aids Günü


Dünya Aids Günü
Dünya Aids Günü

Birleşmiş Milletler Dünya AIDS günü her yıl 1 Aralık’ta kutlanıyor. Bu yıl da Dünya Aids Günü, umut veren gelişmelere sahne oldu. Birleşmiş Milletler, AIDS’den ölümlerin ciddi oranda azaldığını açıkladı. Ancak, hastalıkla ilgili araştırmalara ayrılan bütçelerde görülen azalma uzmanları kaygılandırıyor. Doktorlar, AIDS’in yayılmasını önlemek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkati çekiyor.

Birleşmiş Milletler, son yıllarda AIDS’e yol açan HIV virüsünü yeni kapanların sayısının yüzde 21 oranında azaldığını açıkladı. Bu oran, 1997’de en hızlı artışı yaşayan salgınla mücadelede büyük bir başarı sayılıyor. Yine de her yıl yaklaşık 2 milyon 700 bin kişi HIV virüsü kapıyor. İlaç tedavileri sayesinde, dünyada bu virüsle yaşayan, yani AIDS hastası olduğu halde yaşamına devam eden 34 milyon kişi var.

Örgütün AIDS programı eş başkanı Michel Sidibe, 2011 yılının AIDS’le mücadelede bir dönüm noktası olduğunu söylüyor:

"Bizim için bu yıl çok önemliydi. Yapılan araştırmalar sayesinde ilk kez, AIDS hastalarını erken teşhis ve tedavi edersek, virüsü yeni kapanların sayısını da yüzde 96 oranında azaltabileceğimizi gördük. Yani, hastalığı önlemeyle tedavi arasında ilişki olmadığı yönündeki yanlış inancı artık bırakıyoruz."

Erken başlanan ilaç tedavileri, hem AIDS’den ölümleri hem de yeni enfeksiyonları azalttı. Ancak Amerika Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci’ye göre daha çözülmesi gereken birçok önemli sorun var.Fauci şunları söylüyor:

"Ne kadar çok kişiyi muayene ederseniz, erken teşhis şansınız o kadar yüksek olur. Ölümler de bir o kadar azalır. Bu iyi haber. Ancak kötü haber, bu salgın hastalığın durdurulması konusunda hala yapılması gereken çok şey olduğu."

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Orta Afrika ülkelerinde hala yılda bir milyondan fazla kişi AIDS’den ölüyor. Hastalığın en yoğun görüldüğü bu bölgede, uzmanlar erken teşhisi arttırarak, hem ölümleri hem de salgını durdurmaya çalışıyor. Dr. Fauci, bu çabanın, diğer hastalığı önleme stratejileriyle desteklenmesi halinde başarı sağlanabileceğini düşünüyor:

"Hastaları tedavi etmeye başlayıp vücutlarındaki virüs oranını düşürürseniz, virüsü başkalarına geçirme riskleri de azalır. Yani, hastalığın bulaşmaması için gereken bütün önlemleri almanız ve tedaviyi gereken şekilde yapmanız halinde, salgının önemli oranda azaldığını görme şansınız var."

Hastalığı önleme ve aşı çalışmalarına yeterince para ayrılması, bir diğer önemli sorun. 2010’da bunun için yapılan bağışların düşmesi kaygı yarattı. Bir önceki yıl 7 milyar 600 milyon dolar olan bağışlar, 2010’da 6 milyar 900 milyon dolara düştü. Sidibe, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin bu açığı kapatma sözü verdiklerini ve bu konuda umutlu olduğunu söylüyor:

"Bence şu an, yaptığımız çalışmalarda geri adım atmak için iyi bir zaman değil. Daha fazla yatırım yapmalıyız, çünkü sonuç alıyoruz."

Uzman, bu yatırımlar sayesinde 1990’lı yıllarda korkunç bir salgın olarak başlayan AIDS’in kökünün kazınabileceğini söylüyor.


XS
SM
MD
LG