Erişilebilirlik

Bu Piyano Müzik Dünyasında Çığır Açabilir


Bu Piyano Müzik Dünyasında Çığır Açabilir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Piyano tuşları, yüzlerce yıldır hemen hemen hiç değişmedi. Roland Lamb adlı bir caz piyanistinin tasarladığı dokunmatik yüzeyli yeni bir piyano ise, müzik dünyasında yeni bir çığır açacağa benziyor.

Klasik bir piyanoda siyah ve beyaz tuşlar bulunur. Ancak Seaboard adlı yeni model tuşlar, yumuşak ve esnek malzemelerden yapılmış. Seaboard’u, 2013 yılında, caz piyanisti Roland Lamb tarafından kurulan ROLI firması piyasaya sürmüş. Lamb aynı zamanda, Blocks adlı ses sentezleme sistemini de geliştirmiş. atıcısı.

Roland Lamb, 'Tuşların müziği daha fazla ifade edebilmesini ve insanların bas gitarları veya saksafonlarıyla çıkarttıklarına benzer sesler çıkarmak istedim. Piyanomun başında otururken birden aklıma tuşları yerlerinden oynatma fikri geldi,' şeklinde konuşuyor.

Klasik piyano sanatçısı Marco Parisi, Seaboard sayesinde sürekli yeni bir şeyler keşfettiğini söylüyor “Bu şimdiye kadar çaldığım en canlı müzik aleti. Bu alette piyano tekniğimi kullanabiliyorum. Artık piyano çalmıyorum, sadece Seaboard çalıyorum.”

Blocks ise Lamb’in müzik alanındaki en yeni buluşu. Küplerin üzerine baskı uygulayarak, farklı sesler çıkarabiliyorsunuz. Blocks ile, herkesin profesyonel ses kaydı yapması mümkün.

Lamb, “Blocks’ın en heyecan verici tarafı, hem dokunuşla derin bir anlatım oluştururken hem de ortaya çıkan seslerin tamamen özgün olması. Parçaları kendinize göre yerleştirip, kendinize uygun bir müzik besteleyebilirsiniz” şeklinde konuşuyor.

Lamb, yeniden klasik bir piyanoya dönmenin zor olacağını söylüyor: “Artık yeni teknolojilerle çok farklı besteler yapabileceğimi biliyorum. Seaboard ile derin ve yalın bir anlatım mümkün. Ayrıca bütün seçenekler de açık.”


STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG