Erişilebilirlik

Bu Müzede Herşey Çikolatadan


Bu Müzede Herşey Çikolatadan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Şimdiye kadar gittiğiniz müzelerden oldukça farklı olan Çikolata Müzesi’nde Atatürk’ten Kanuni Sultan Süleyman’a, Pablo Picasso’dan Albert Einstein’a kadar Türk ve dünya tarihinin önemli birçok isminin tamamen çikolatadan yapılmış heykellerine rastlamak mümkün.

Müzeye daha ilk adımınızı attığınızda sizi karşılayan kakao kokusu ve çikolata şelalesi, masal sayfalarından alışık olduğunuz Hansel ve Gretel‘in karşılaştıkları şekerleme ve çikolatadan yapılmış evin hayat bulmuş hali size masalsı bir ortamda olduğunuzu hissettiriyor.

Her şeyin çikolatadan yapıldığı müzede Osmanlı ve Türk tarihine damgasını vurmuş onlarca ünlü isim, Eyfel Kulesi, Piramitler, Nuh’un gemisinin tasvir edildiği pek çok eser mevcut.

İstanbul’un tanıtıldığı bölümde Kız Kulesi, Yerebatan Sarnıcı, Galata Kulesi, Sultanahmet Camisi, Ayasofya Müzesi gibi İstanbul’a ait simgeler yer alıyor. Hareketli bir platform üzerinde sergilenen beyaz çikolatadan yapılmış iki semazen oldukça ilgi çeken bölümlerden biri.

Dünyanın en tatlı müzesini inşa etme fikri ise Türkiye’nin önde gelen çikolata ve pasta markası olan bir firmanın sahibi olan Selahattin Ayan’a ait. Yapımında tonlarca çikolatanın kullanıldığı müzede sergilenen sanat eserlerinin çoğunda emeği olan Ayan’a, firma bünyesinden çok sayıda kişiden oluşan bir ekip katkı sağlamış.

Firmanın Üretim Müdürü Bülent Baki, kendilerinin tasarladığı Çikolata Müzesi’nin dünyanın en iyi müzelerinden biri olduğunu ve sosyal sorumluluk projesi kapsamında birçok güzel işe imza attıklarını söyledi.

Çocukların çikolatayı çok sevmeleri sebebiyle ilgi çekici olan bu müzeye çok sayıda okulun gezi düzenlediğini söyleyen Bülent Baki, müzeyi ziyaret eden öğrencilerin çikolatadan gördükleri tarihsel objeler ve kişiler hakkında bilgi edinmek için daha bir istekli olarak müzeden ayrıldıklarını gözlemlediklerini belirtti.

Dünyanın dört bir yanından binlerce kişinin ziyaret ettiği bu tatlı müze, sadece çocukların değil yetişkinlerin de gezerken heyecan duyduğu, ayrılmak istemediği bir müze. Baki, Türk çikolatasının dünyaya tanıtımına katkı sağlayan bu müzeyi ziyaret edenlerden çok güzel ve olumlu tepkiler aldıklarını da sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG