Erişilebilirlik

Bu Ajansta Erkekler Çalışamaz


Bu Ajansta Erkekler Çalışamaz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:33 0:00

Merkezi Diyarbakır’da bulunan JIN Haber Ajansı, sadece kadınların çalıştığı Türkiye’deki tek örnek. Ajansın çaycısından editörüne kadar bütün çalışanları kadın. Kadın muhabir ve kameramanlar erkek meslektaşlarıyla kıyasıya bir rekabet içinde.

Diyarbakır’da bir büro, mesai erken başlamış. Masanın etrafında toplanan bir grup kadın kendi aralarında tartışıyor. Burası Türkiye’nin ilk ve tek kadın haber ajansı JINHA’nın bürosu. Günün ilk haber toplantısını yapıyorlar. Editörler gün içinde beklenen gelişmeleri muhabirlere anlatarak onların önerilerini alıyor.

JINHA’nın açılımı JIN-yani Türkçe kadın-Haber Ajansı demek. Merkezi Diyarbakır’da bulunan ajansın 8 ilde bürosu ve diğer illerde de muhabirleri bulunuyor. Adının “Kadın” olması gibi ajansın tüm çalışanları da kadın. Editör, muhabir, kameraman, montajcı ve hatta idari işlere bakanlar bile kadın. Haberlerde de erkekleri temsil ettiği gerekçesiyle kadının soyadı yerine adını kullanıyorlar.

JINHA’nın kuruluş amacı, kadının duyulmayan sesini duyurmak. Şef editör Dilan Karamanoğlu, “Kadın olarak habercilik yapan bir haber ajansı, Türkiye’de zaten başka bir örnek yok, dünyada yapanlarda bizim tarzımızda ilerlemiyor. Bizim tarzımızda olan sadece biz varız. Tek bir örneğiz diyebiliriz. Kadın odaklı habercilik yapıyoruz, kaynaklarını kadın olarak kullanan, hukuk alanında sağlık alanında diğer alanlarda olsun çıkacak haberlerde kaynakları kadın olarak tercih ediyoruz. Kadınların sözleri bizim için daha etkin oluyor. Bu zamana kadar yargı alanında olsun diğer alanlarda olsun gidilen örnekler hep erkeklerdi ya da başka şekilde hep erkekler tercih ediliyordu. Bu noktada kadınların sözünü, kadınların emeğini, kadınların gösterilmeyen emeğini göstermek için bu ajans kuruldu. Biz de buradaki çalışmalarımızı bu temelde sürdürüyoruz. Rutin habere gittiğimizde, bize orada kadın görünürlüğünü gösterebilecek ne varsa onu ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Mesela çok basit bir basın toplantısında bir kadın söz almışsa onu sözüne daha çok yer veriyoruz” dedi.

Toplantı sona eriyor. Muhabirler ve kameramanlar gün içinde kullanacakları ekipmanlarını kontrol ederek çıkmaya hazırlanıyor. Medine Mamedoğlu da, bir basın toplantısı takip edecek. Önce kamerasını sonra fotoğraf makinasını kontrol ediyor. Ekipmanları hazırladıktan sonra yola çıkıyor.

Çocukları Surdaki çatışmada ölen ancak henüz cesetlerini alamayan aileler bir basın toplantısı düzenleyecek. Medine’nin görevi bu basın toplantısını takip etmek. Salona girer girmez kamerasını kuruyor. Bir gözü kamerada bir gözü açıklamada. Erkek meslektaşları arasında görevini başarıyla tamamlıyor.

Kadın kameraman olarak sahada bir çok zorluk yaşadıklarını belirten Mamedoğlu, zorlukların sadece erkek meslektaşlarından kaynaklanmadığını söyledi. Mamedoğlu, “Spor muhabiriyim, daha çok spor haberleri yapıyorum ama rutin haberler de yapıyorum. Sura gidiyorum, toplumsal haberler yapıyorum; JINHA’dakilerin hepsi editör olsun görsel olsun kadın, bu sana güç veriyor. Oraya gittiğinde bile farklı bir hava hissediyorsun. Alan çıktığında erkek gazetecilerle birlikte çalışmaya başladığında, kadın dayanışmasının farkına varabiliyorsun. Alanda şöyle zorluklar çekiyoruz; bölgede kadın gazeteci sayısı zaten çok az. Ülkede eril zihniyet var, zaten erkek gazeteciler de bizi alanda yok sayıyorlar bunları yapamayacağımızı zannediyorlar. Onların çektiği görüntüleri biz çekemiyoruz zannediyorlar, hep en önde en iyi görüntüleri almak istiyorlar. Biz onlara bir şey demeyeceğimizi sanıyorlar. Alanlarda yaptığımız haberlerle kendimiz gösteriyoruz, en iyi görüntüleri çektiriyoruz. Onlara kadınların nasıl haberler yaptığımız gösteriyoruz. Bir kadın gazeteci olarak sadece erkeklerle değil güvenlik güçleriyle de aramız iyi değil. Özellikle Sur’a giderken ya da alanlarda ters davranıyorlar, JINHA adı geçince daha bir kötü oluyorlar hakaret duyduğumuz oluyor espri yapıyorlar kötü kötü gülüyorlar onlar da şöyle düşünüyor kadınlardan haberci mi olur evinize gidin temizlik yapın yemek yapın gibisinden şeyler söylüyorlar” diye konuştu.

Kürt siyasetine yakın duran JINHA çalışanları sık sık soruşturmaya uğruyor. Halen iki çalışanı cezaevinde tutuklu bulunuyor.



STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG