Erişilebilirlik

Brüksel’den Dağlık Karabağ Mesajı


Ermenistan Cumhurbaşkanı Serzh Sargsyan, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Tusk ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile Brüksel'de görüştü.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serzh Sargsyan, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Tusk ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile Brüksel'de görüştü.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serzh Sargsyan, Brüksel’de Avrupa Birliği ve NATO’da temaslarda bulundu. AB ve NATO, Dağlık Karabağ sorununun askeri yöntemlerle çözülemeyeceği mesajı verdi

Son dönemde sıcak gelişmelerin yaşandığı Dağlık Karabağ sorunu Ermenistan Cumhurbaşkanı Serzh Sargsyan’ın Brüksel’de yaptığı temasların önemli konu başlıkları arasında yer aldı.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Dağlık Karabağ’daki duruma dikkat çekerek uluslararası hukuk kurallarına işaret etti. Tusk, “Mevcut durum sürdürülemez. Sorunun uluslararası kurallar çerçevesinde çözülmesi gerekiyor ve askeri bir çözümü yok” dedi.

Avrupa Birliği’ne Dağlık Karabağ konusunda izlediği politika nedeniyle teşekkür eden Ermenistan Cumhurbaşkanı da soruna askeri çözümü olmadığını bir kez daha teyit ettiklerini belirterek, “Ermenistan kendi adına makul derecede ödün vermeye hazır. Hiç şüphesiz soruna Dağlık Karabağ halkının özgür iradeleri yoluyla bir çözüm bulunması gerekiyor. Bana göre sorunu çözmenin başka bir yolu da yok” dedi.

Konu Sargsyan’ın NATO temaslarında da gündeme geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Sargsyan ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Cephe hattında, bu hafta sonu yaşananlar dahil olmak üzere, şiddetin sürmesinden dolayı endişeliyim. Gerginlikten kaçınmak önemli. Çünkü bu sorunun askeri bir çözümü yok” ifadelerini kullandı.

Ermenistan ve Azerbaycan’a müzakere masasına dönme ve barışçıl çözüm çağrısı yapan Stoltenberg, NATO’nun Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın sorunun çözümüne yönelik çabalarını desteklediğini söyledi.

1988-1994 arasında Ermenistan ile Azerbaycan arasında yoğun çatışmaların yaşandığı Dağlık Karabağ, o tarihten bu yana Ermenistan işgali altında.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG