Erişilebilirlik

Brüksel’de Terör Alarmı


Başkent Brüksel'de yükselen terör tehdidiyle sokaklarda asker ve polislerden oluşan karma devriye ekiplerinin sayısı belirgin şekilde arttı.
Başkent Brüksel'de yükselen terör tehdidiyle sokaklarda asker ve polislerden oluşan karma devriye ekiplerinin sayısı belirgin şekilde arttı.

Belçika’nın başkentinde terör tehdidi en üst düzeye yükseltildi. Ciddi ve yakın bir terör saldırısına işaret eden bu adım günlük yaşamı belirgin şekilde etkileyen bir dizi önlem devreye sokuldu.

Paris saldırılarının ardından olağanüstü hal ilan edilen Fransa’nın ardından Belçika da başkent Brüksel’de olağanüstü önlemleri devreye soktu. İstihbarat ve güvenlik birimlerinin elde ettiği somut verilerin Paris benzeri bir saldırı düzenlenebileceğine işaret etmesi üzerine aynı zamanda Avrupa Birliği’nin de başkenti konumundaki Brüksel’de tehdit seviyesi en yüksek düzey olan 4’e yükseltildi.

Tehdit seviyesinin 4’e yükseltilmesi ciddi ve yakın bir saldırı olasılığına işaret ediyor. Tehdit seviyesi tehdit analiz birimi OCAM’ın tavsiyesi üzerine yükseltildi. OCAM’ın tavsiyesine uyan Belçika hükümeti bu sabah ulusal güvenlik konseyini topladı. Belçika Başbakanı Charles Michel başkanlığında yapılan toplantısı sonrasında federal hükümet dört ana ayak üzerine oturan önlemleri devreye sokma kararı aldı.

Konser ve spor karşılaşmaları gibi etkinliklerin sayısının azaltılması tavsiye edildi. Bu tavsiyeye organizatörlerin uyması üzerine ardı ardına iptal kararları geldi. Havalimanı ve ana tren garlarındaki güvenlik önlemleri en üst düzeye yükseltilirken metro tamamen kapatıldı. Belçika Hükümeti geçtiğimiz günlerde açıkladığı 18 maddelik planda 520 ek askerin hassas bölgelerin korunmasında görevlendirileceğini açıklamıştı. Bu önlemin uygulamaya geçirilmesi için fazla beklenmedi ve Brüksel sokaklarındaki asker sayısı belirgin şekilde artırıldı. Alışveriş merkezleri, semt merkezlerindeki dükkanlar, belediyelere ait kütüphaneler ve bazı bölgelerde kapalı havuzların bile kapatılmasıyla şehir saatler içinde ölü kent havasına büründü.

Önlemler pazar öğleden sonraya kadar sürecek. OCAM tarafından yapılacak yeni bir değerlendirme sonrasında değişikliğe gidilip gidilmeyeceğine karar verilecek.

Paris saldırılarından sonra istihbarat ve güvenlik birimleri yoğun şekilde eleştirilen Belçika, oldukça radikal bir adım atarak, Suriye’ye savaşmaya gidip ülkeye dönenlerin cezaevine gönderilmesini de içeren, kapsamlı bir paketi perşembe günü Başbakan Michel aracılığıyla açıklamıştı.

Paketin en çarpıcı unsurunu oluşturan “hapis cezası” otomatik olmayacak. Bir yargıç kararı gerekecek ve dönüş yapanın dosyasına bağlı olarak hapis cezası elektronik bileklik taşıma cezasına çevrilebilecek. Bu durumda da etkin izleme devreye sokulacak.

Belçika, radikalize olmaları ve tehdit oluşturmaları nedeniyle fişlenenlere de elektronik bileklik taşıma zorunluluğu getirecek. Güvenliği güçlendirmek için 2016 bütçesinde 400 milyon Euro düzeyinde kaynak yaratmak, sınır kontrollerinin güçlendirilmesi ve terör bağlantılı gözaltı süresinin 24 saatten 72 saate çıkarılması da paketin unsurları arasında yer alıyor.

Tren ve uçak yolcularının verilerini de kayıt almaya başlayacak olan Belçika, dini kullanarak nefret söylemi yayanlara da ev hapsi ya da sınır dışı etme uygulamasını devreye sokacak. Cihat propagandası yapılan ve resmen tanınmayan dini dernek ya da ibadet yerlerinin, nefret söylemi yayan internet sitelerinin kapatılması da Belçika hükümetinin önlemeleri arasında yer alacak.

Uluslararası alanda IŞİD’le mücadeleye katılma kararı da alan Belçika, “Avrupa’da terörün arka bahçesi” etiketini yiyen Molenbeek semti için önleyici ve bastırıcı unsurlar içeren özel bir planı hayata geçirecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG