Erişilebilirlik

Brüksel Saldırılarını IŞİD Üstlendi


Belçika’nın başkenti Brüksel’deki patlamaların sorumluluğunu IŞİD üstlendi. İkisi havalimanında, biri de bir metro istasyonunda meydana gelen patlamalar yüzünden 34 kişi öldü, 130 kişi yaralandı.

Tüm halkı itidalli olmaya ve birlik içinde olmaya çağıran Belçika Başbakanı Charles Michel, saldırıları ‘Ülkemizin kara anı’ olarak tanımladı.

Küba ziyareti kapsamında Havana’da bulunan Başkan Barack Obama, ”Dostumuz Belçika’nın saldırının sorumlularını adalet önüne çıkarması için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” şeklinde konuştu. Obama, Amerika’nın Belçika’yla omuz omuza durduğunu da belirtti.

Saldırıdan hemen sonra çekilen görüntüler, Brüksel’deki Zaventem Havalimanı’nda yerel saatle sabah 8’de meydana gelen iki patlamanın ardından meydana gelen karmaşayı gösteriyor. Dev pencerelerin kırıldığı, zemin döşemesi seramiklerin parçalandığı ve havalimanından dumanların yükseldiği de görüntülerde yer alıyor. Yerel medya, havalimanında patlamamış üçüncü bir bomba daha bulunduğunu bildirdi. Farklı haber kaynaklarına göre havalimanı saldırılarında en az 11 kişi yaşamını yitirdi.

Belçikalı bir savcı, havalimanındaki patlamalardan en az birinin intihar saldırısı olduğunu kaydetti. Yerel medya kaynaklarına göre patlamadan hemen önce havalimanında Arapça bağrışmalar duyuldu. Saldırı mahallinde iki Kalaşnikov tüfek ele geçirildi.

IŞİD’in Amaq haber ajansı internet sitesinde yapılan açıklamaya göre IŞİD militanları, üzerlerinde taşıdıkları patlayıcıları havaya uçurmadan önce havalimanının içindeki kalabalığa ateş açtı.

Brüksel Belediye Başkanı, Avrupa Birliği’nin merkezi yakınındaki Maelbek metro istasyonundaki patlamada en az 20 kişinin öldüğünü, 55 kişininse yaralandığını açıkladı.

Yerel medya, Brüksel sokaklarına panik havasının hakim olduğunu, halkın metro istasyonundan dışarıya yanık ve yara içinde çıktıklarını bildirdi.

'Belçika Terör Konusunda Geç Önlem Almaya Başladı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Öte yandan Belçikalı yetkililer terör alarm seviyesini en üst düzeye çıkardı. Zaventem Havalimanı’na gelen ve alandan kalkan tüm uçuşlar iptal edilirken Brüksel metrosu da kapatıldı. Yetkililer, terör zanlısı olduklarından şüphelenilen üç kişinin güvenlik kameralarından alınan görüntülerini yayınladı.

Avrupa Birliği’nde tercümanlık yapan Alison Corney, Amerika’nın Sesi’ne, toplu taşıma sisteminin tamamen kapatılması nedeniyle Brüksel’de trafiğin felç olduğunu, çalışanların işlerinden evlerine yürümek zorunda kaldıklarını söyledi.

Frankfurt, Londra, Paris ve Amsterdam’da da havalimanlarında güvenlik önemleri arttırıldı. Amerikalı yetkililer, Belçikalı güvenlik yetkilileriyle yakın iletişim ve işbirliği içinde olduklarını bildirdi.

Brüksel’deki saldırılar, Paris saldırısını düzenleyen zanlılardan Salah Abdeslam’ın Brüksel’de tutuklanmasından birkaç gün sonra meydana geldi. Abdeslam’ın tutuklanması, Brüksel saldırısıyla birlikte IŞİD’in öç almak için yeni saldırılar düzenleyeceği yönündeki kaygıları arttırıyor.

Büyük Saldırı

Northeastern Üniversitesi’nden siyaset bilimi profesörü ve terör uzmanı Max Abrahms, Brüksel saldırısının, Abdeslam’ın tutuklanmasından önce planlandığı görüşünde.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Profesör Abrahms, ”Saldırılar zaten planlanıyordu. Abdeslam’ın yakalanmasının ertesinde bu planların hayata geçirilmesi hızlandırıldı” şeklinde konuştu.

Profesör Abrahms, terör örgütlerine yönelik operasyonların, terör hücrelerini harekete geçirdiğini belirtiyor.

Terör örgütlerinin kendilerine büyük kayıp verdiren operasyonlardan sonra bilendiğini ve öç almak için saldırdığını söyleyen Abrahms, teröristlerin bu şekilde hala dimdik ayakta oldukları mesajı vermeyi amaçladığını kaydetti.

Brüksel’deki saldırılar, 13 Kasım’da yine IŞİD’in düzenlediği Paris saldırılarını akıllara getirdi.

Demokrasileri Savunma Vakfı uzmanı Daveed Gartenstein-Ross, Salah Abdeslam’ın tutuklanmasının ve saldırıların arasındaki bağın yadsınamayacağını söyledi.

Brüksel saldırılarını Avrupa’da terör ve terörle mücadele açısından bir ‘ilk’ olarak gören uzman, cihatçı bir örgütün ilk kez Paris’te büyük bir saldırı düzenlediğini, ardından Brüksel’de düzenlediği taze bir saldırıyla kendini hatırlattığını belirtti.

Görgü Tanıklarının İfadeleri

Brüksel’de yaşayan Stephen Dau, saldırı olacağını aslında bir süredir bildiklerini, en azından tahmin ettiklerini söylüyor. Yerel saatle sabah 9’da metroya binen Dau, bir durak ilerledikten sonra aniden durduklarını, kondüktörün yolculara metrodan inmeleri çağrısı yaptığını anlattı.

Vagonda panik yaşanmadığını, tüm yolcuların sakin bir biçimde indiklerini söyleyen Dau, patlamanın, kendi bindiğinin iki önündeki trende meydana geldiğini öğrenmiş.

Dau, ”Paris saldırılarından bu yana sokaklarda askerler devriye geziyor. Buna rağmen halkın en ufak bir korku duyduğunu hissetmedim” diyor.

Amerika’nın Sesi Urdu Servisi’ne konuşan Ferit Eşref ise Maelbek metro istasyonuna girdikten kısa süre sonra patlama sesi duyduğunu, yaklaşık 18 ceset gördüğünü, çok sayıda kişinin ağır yaralı olduğunu söyledi.

Brüksel’de saldırının düzenlendiği havalimanına Fransa’ya uçmak için gelen Veronique adlı yolcu, ortama hakim olan havayı şöyle anlattı: ”Köpekli çok sayıda asker vardı. Bir kapının kapandığını duydum, bir köpeğin koştuğunu gördüm ve patlama oldu. Hepimiz koşuşturmaya başladık.”

Havalimanındaki patlamaların Amerika uçuşlarının yapıldığı terminalde ve Starbucks kafesinde meydana geldiği bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG