Erişilebilirlik

Brüksel'deki Protestocuların Hedefi Hem Trump Hem NATO


Brüksel'deki Protestocuların Hedefi Hem Trump Hem NATO
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

NATO üyesi ülkelerin liderleri Manchester’daki terör saldırısının gölgesinde başlayan zirveye katılmak üzere sıkı güvenlik önlemleri altında Brüksel’e ulaştı.

Birçok lider, seçim kampanyası döneminde terörle etkin mücadele etmediği için NATO’yu ‘modası geçmiş’ olarak niteleyen Başkan Donald Trump’la ilk kez yüz yüze geliyor. Brüksel’den bildiren Amerika’nın Sesi Avrupa Muhabiri Luis Ramirez’e göre Avrupa’daki son terörist saldırılar, Trump’ın terör karşıtı çabalarını arttırması için Avrupalı müttefiklerin gerek duyduğu desteği sağlayacağı anlamına geliyor.

Binlerce sol görüşlü gösterici Brüksel’de hem NATO hem de Donald Trump’ı protesto etmek üzere yürüdü. Bazıları Trump’ın daha önce NATO’yu eleştirmesinden memnuniyet duyarken, şimdi ittifakla işbirliği içinde olmasından dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını söylüyor.

Trump, İngiltere’de düzenlenen terör saldırısı nedeniyle Avrupa’da gergin atmosfer yaşandığı bir zamanda, Brüksel’e gitti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e göre ortam liderlerin teröre karşı kararlı adımlar atması için elverişli: ‘’Manchester’da gördüğümüz saldırı o ya da bu şekilde hemen hemen bütün liderler tarafından gündeme getirilecektir zira bu saldırı insanlık dışı. Kasten çocukları, gençleri ve aileleri hedef aldılar.’’

Trump’ın müttefiklerine asıl mesajıysa; adil bir paylaşımda bulunmaları ya da milli gelirlerinin yüzde 2’sini savunmaya harcamaya başlamaları yönünde. Stoltenberg umutlu: "Gelişme sağlıyoruz. Yıllar süren düşüşten sonra, Avrupalı müttefikler ve Kanada’nın toplam savunma harcamaları milyarlarca dolar arttı."

Ancak savunma alanında harcama yapmak, güçlü sosyal yardım programlarına sahip Batı Avrupa ülkeleri için siyasi olarak oldukça zor.

Zirve, Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, olağanüstü hali uzatma çabalarıyla başladı. Fransa ve İngiltere’de düzenlenen terör saldırıları, NATO liderleri için, barıştan çok savaşı konuşacakları anlamına geliyor.

Protestocuların hayal kırıklığına uğrama şansı oldukça yüksek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG