Erişilebilirlik

‘Brokoli Meme Kanserine Deva Olabilir’


Amerikan Kanser Araştırma Derneği’nin yıllık toplantısında sunulan bir rapor meme kanseriyle mücadele konusunda ilginç bir bulguyu ortaya koydu. Raporda, meme kanseri teşhisi konulan 5 bin kadın üzerinde yapılan araştırmaya göre brokoli ve Çin lahanası yiyen meme kanseri hastalarının hayatta kalma oranlarının daha yüksek olduğu belirtiliyor.

2002-2006 yılları arasında yürütülen araştırmada, meme kanseri teşhisi konduktan sonra hayatta kalan hastaların beslenme alışkanlıkları incelendi. Rapora göre, brokoli ve Çin lahanasının (bok choy) yanı sıra karnabahar, lahana ve su teresini de sıkça yiyen hastaların meme kanserini atlattıktan sonraki 3 yıl içinde hayatta kalma oranlarının da daha yüksek olduğu görüldü.

Çin lahanası
Çin lahanası

Araştırmayı değerlendiren Amerikalı uzmanlar, meme kanseri hastalarının beslenme alışkanlıklarını gözden geçirerek, günlük öğünlerine daha çok yeşil sebze eklemelerinin hayatta kalma şanslarını arttıracağını söylüyor.


Ancak uzmanlar Çin’de yapılan araştırmanın Amerika’nın da aralarında olduğu başka toplumlara doğrudan uyarlanamayacağını da hatırlatıyor.

Zira uzmanlara göre Çin’de günlük beslenme alışkanlıklarının önemli bir parçası olan yeşil sebzeler, diğer toplumlarda aynı miktar ve sıklıkta tüketilmiyor. Bu yüzden, bu sebzelerin vücuda sağladığı anti-oksidanlar Çinliler üzerindeki kadar etkili olmayabilir.

XS
SM
MD
LG