Erişilebilirlik

Broadway’de Peruk Sanatı Yükselişte


New York’ta gerek Broadway’de gerek Broadway dışında, oyuncular dram ve komedi dahil her türlü oyunda peruk takar. Tiyatro oyunları için peruk tasarlayan sanatçılarsa tiyatro dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır

Harvey Fierstein’in Tony Ödülü adayı olan oyunu Casa Valentine’da kullanılan perukları tasarlayan Jason P. Hayes’e göre iyi bir peruk tasarımcısı olmanın getirdiği en büyük sorun şu: eğer işinizi çok iyi yaparsanız, kimse sahnede peruk takıldığının farkına bile varmaz.

Tasarımcı Jason P. Hayes, oyunlarda rol alan sanatçıların yarısından fazlasının peruk taktığını söylüyor. İşini büyük bir tutkuyla yaptığını belirten Hayes, iyi tasarlanan bir peruğun sahnede son derece doğal durduğu için farkedilmediğini, bu nedenle çabalarının yeterince takdir almadığını anlatıyor.

Farkı Yaratan Peruktur

Casa Valentine adlı oyunda perukların rolü çok büyük. Dram, New York eyaletinin Catskills kasabasında 1960’lı yıllarda kadın kılığına girmekten hoşlanan heteroseksüel erkeklere hizmet eden bir oteli konu alıyor. Charlotte karakterini canlandıran ve bu rolüyle bu yıl Tony Ödülü’ne aday gösterilen Reed Birney, Hayes’in yarattığı peruklarda ayrıntılara gösterilen özenin bir aktör olarak kendisine ilham verdiğini söylüyor. Sanatçı şöyle konuşuyor: ”Özellikle benim için peruk, oyundaki rolümün son derece önemli bir parçası. Peruğu taktığım zaman anında değişik bir karaktere bürünüyorum. Benliğim adeta kayboluyor. Aynaya baktığımda bal rengi bu saçları görünce yürüyüşümün bile değiştiğinin farkına varıyorum.”

Tony Ödülü’ne aday gösterilen oyunculardan Sarah Greene, The Cripple of Inishmaan adlı oyunda taktığı peruğun, canlandırdığı karakteri tamamladığını söylüyor. Greene, 1930’lu yıllarda İrlanda’da ücra bir köyde yaşayan bir genç kızı canlandırıyor. Sanatçı, peruğu ilk gördüğünde takmak istememiş. Ancak kızıl saçlardan oluşan peruğu taktığında Helen karakterine dönüştüğünü hemen anlamış.

Peruk Yapımının İncelikleri

Tony ödüllü müzikal A Gentleman’s Guide to Love & Murder’ın peruklarını tasarlayan Charles LaPointe, perukların tasarımı kadar kullanılan malzemenin de son derece önemli olduğunu söylüyor. LaPointe, peruklarının tasarımında hakiki insan saçı kullanıyor. İnsan saçları, oyunda İngiltere Kralı Edward dönemini yansıtan peruklara LaPointe ve 23 kişilik ekibi tarafından ince ince dikiliyor.

LaPointe, dünyanın dört bir yanından insan saçı topladıklarını söylüyor. İnce telli saçlar Londra’dan, kalın telli saçlar Bali’den, Uzakdoğulular’ın saçlarıysa New York’taki bir dükkandan alınıyor.

Broadway’deki en gösterişli perukları belki de bu yıl Tony Ödülleri’nin müzikal dalında en iyi aktör ödülünü kucaklayan Neil Patrick Harris’in başında görmek mümkün. Hedwig and the Angry Inch adlı oyunda Neil Patrick Harris’in canlandırdığı Hedwig karakterinin taktığı sekiz peruğu tasarlayan Mike Potter’a göre Neil Patrick Harris’in, peruklar olmadan Hedwig karakterine bürünmesi ve bu kadar başarılı olması imkansızdı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG