Erişilebilirlik

Britannica Ansiklopedisi Basımı Durdurdu


İlk baskısını 244 yıl önce İskoçya’nın Edinburgh kentinde yapan Britannica ansiklopedisi basımı resmen durdurduğunu açıkladı.

İlk olarak internetin yaygınlaşmasıyla büyük bir yara alan Britannica, daha sonra da Vikipedi’nin kontrolu ele geçirmesiyle pazar payını kaybetti. New York Times'ın haberine göre, Britannica 2010 yılında sadece 8 bin adet satabildi. Oysa Britannica 1990’da 120 bin adet satmıştı. 1996’da satışlar 40 bine düştü. Geçen yıl da Britannica sadece 4 bin adet satıldı.

Şirket yetkilileri, basımın durdurulmasıyla Britannica’nın her 20 dakikada bir güncellenen internet versiyonuna ağırlık vereceklerini açıkladı. Yetkililer, ansiklopedinin internet versiyonunu “Vikipedi’ye karşı daha güvenilir bir seçenek” olarak tanımladı.

Britannica şirketi verdiği tarihi kararı kutlamak için bir hafta süreyle Britannica.com’un tüm içeriğini ücretsiz olarak ziyaretçilere açtı.

İlk kez İskoçya’nın Edinburgh kentinde 1768 ve 1771 yılları arasında üç cilt olarak piyasaya çıkarılan ansiklopedi, bugüne kadar cilt sayısını 32’ye çıkardı ve 15 baskı yaptı.

Britannica’nın gelirinin yüzde 85’i, matematik, fen ve İngilizce gibi dersle ilgili yayınlarından geliyor, yüzde 15’i de internet sitesine abonelikten kaynaklanıyor. Amerika’da yarım milyon kişi, Britannica sitesine yılda 70 dolar ödeyerek abone oluyor. Abonelik, Britannica sitesindeki yazılar, videolar, original belgeler ve şirketin mobil hizmetlerine erişim sağlıyor.

www.Britannica.com

XS
SM
MD
LG