Erişilebilirlik

Brezilya’da Kriz Büyüyor


Milletvekilleri kararı 367’ye karşı 137 oyla aldı. Konu, buradan Senato’ya gidecek ve üst meclis olan Senato, Rousseff’in yargılanıp yargılanmayacağına karar verecek.

Rousseff karşıtı grup, sonucu coşkuyla karşıladı.

Ancak Rousseff’in koalisyon hükümetinin üyeleri, oylamayı “Siyasi darbe” olarak nitelendirdi.

Rousseff taraftarı milletvekili Jean Wyllys çok sert ifadeler kullandı. “Öncelikle, bu komedinin bir parçası olmaktan utanıyorum” diye konuşan Wyllys, suçlandırma oylamasını “Bir hırsız ve hainin önderliğini yaptığı dolaylı bir seçim çalışması” olarak değerlendirdi. Milletvekili, bu eylemin komplocular, işkenceciler, korkaklar, siyaset cahilleri ve vatan hainleri tarafından desteklendiğini savunurken tüm olayın “Cinsiyetçi bir maskaralık” olduğunu da ekledi.

Wyllys, “LGBT bireylerin hakları için, banliyölerde ölen siyah vatandaşlar için, kültür çalışanları ve evsizler için, topraksız işçiler için bu darbeye hayır diyorum, gidin eve, bunu düşünerek uyuyun soytarılar” diye konuştu.

Rousseff, hükümet bütçesindeki açıkları yasal olmayan yollardan kapatarak 2014 seçimlerinde tekrar seçilme şansını arttırmakla suçlanıyor. Bu suçlamayı reddeden Rousseff aynı zamanda ekonomideki durgunluktan ve devlet petrol şirketi Petrobras’taki yolsuzluklardan da sorumlu tutuluyor.

Brezilya’da sokaklar suçlandırma sürecinin destekçileri ve karşıtlarıyla dolu. Rousseff’in görevden alınmasını isteyen Luiz Nogueira, uzun süredir çalıştıklarını ve bir şeylerin değişeceğini düşündüklerini söylüyor ve “Bundan sonra değişim olacak” diye konuşuyor.

Sürece karşı çıkan Sandro Ergueira ise “Kimse vazgeçmeyecek. Savaş ne olursa olsun sürecek. Brezilya bizimle birlikte değişmeye ve gelişmeye devam edecek” diyor.

Başkent Brazil’in dışında Sao Paulo ve Rio de Janeiro’da binlerce kişi sokaklarda. Rio’nun ünlü Copacabana Plajı’nda toplanan binlerce gösterici, kurulan dev ekrandan meclisteki oylamayı izledi.

Eğer Senato suçlandırma sürecini desteklerse 68 yaşında Rousseff görevi Cumhurbaşkanı yardımcısı Michael Temer’e bırakacak. Rousseff, Temer’i sürece destek vermekle suçluyor.

Senato’da sürecin onaylanması için salt çoğunluk yeterli. 81 senatörün 45’inin sürece destek verdiği bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG