Erişilebilirlik

Brexit Tartışması Brüksel’de Başlıyor


Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alarak bütün dünyayı sarsan İngiltere’nin Başbakanı David Cameron, Brexit sürecini tartışmak için Brüksel’e gitti. Cameron’ın, AB liderlerinin ayrılık süreci ve zamanlamasıyla ilgili sorularını yanıtlaması bekleniyor.

Öte yandan olağanüstü toplanan Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Brexit konusunda ilk kez resmi bir açıklama yaptı. Juncker “İngiltere’nin durumunu açıklığa kavuşturmasını istiyorum. Bunu bugün değil, yarın sabah da değil, ama yakında yapmalı” şeklinde konuştu.

Brexit Tartışması Brüksel’de Başlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

İngiltere, AB’den ayrılma sürecini başlatmak için acele etmiyor. Oylama sonrasından istifasını açıklayan Başbakan David Cameron, ayrılık sürecini başlatacak Lizbon Anlaşması’nın 50. Maddesi’ni halefinin uygulamaya koyacağını açıkça belirtti.

Cameron’ın liderliğindeki Muhafazakar Parti’nin, 2 Eylül’de yeni liderini belirleyeceği kongre sürecine bu hafta başlaması bekleniyor.

Ancak başta Fransa ve Almanya olmak üzere diğer AB ülkeleri, bu sürenin çok uzun olduğunu ve İngiltere ayrılık sürecini ne kadar uzatırsa AB’nin göreceği ekonomik ve siyasi zararın da o kadar büyüyeceğini savunuyor. Juncker, “Uzun bir belirsizlik sürecinde kalamayız” dedi.

Amerika Dışişleri John Kerry’nin AB liderlerine “sakin olun” mesajı vermesinden sadece bir gün sonra, Brüksel’de tansiyon yükseldi. İngiltere’de Brexit hareketinin ve göçmen karşıtı mücadelenin lideri Avrupa Parlamentosu üyesi Nigel Farage, vergi muafiyeti anlaşması talebiyle Avrupalı meslektaşlarını kızdırdı.

Farage “Bugüne kadar hiçbiriniz hayatında düzgün bir iş yapmadı, ticaret yapmadı veya istihdam yaratmadı. O yüzden dinleyin” şeklindeki konuşması dinleyicilerden büyük tepki aldı.

Öte yandan İngiltere’nin AB’den ayrılmasını isteyenlerin süreci ağırdan alması, Brexit taraftarlarının bir yol haritasına sahip olup olmadığı konusunda soru işaretleri yarattı.

Brexit hareketi liderleri şimdiye kadar halka hiçbir plan açıklamadı. Ancak gözlemcilere göre ayrılık taraftarları, ortalık yatışıncaya kadar bekleme stratejisi izliyor.

Bu arada, Cameron’dan sonraki olası İngiltere Başbakanı olarak görülen eski Londra Belediye Başkanı ve aynı zamanda Brexit Hareketi’nin öncüsü Boris Johnson, oylama sonrasında yaptığı bir açıklamada yumuşak ve uzlaşmacı üslubuyla dikkat çekti.

Johnson ortak pazar konusunda İngiltere’nin, AB üyesi olmayan Norveç gibi bir özel statüye sahip olmasını istiyor. Ancak AB liderleri İngiltere’yle böyle özel bir statü anlaşması yapılmayacağını açıkça dile getirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel “Eğer bu aileyi terk etmek istiyorsanız, yükümlülükleri bırakıp ayrıcalıkları elinizde tutmayı bekleyemezsiniz” diyerek İngiltere’ye bir uyarı mesajı gönderdi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG