Erişilebilirlik

Brexit Kanser Hastalarını Etkileyebilir


İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasının ilaç dolaşımında gecikmeye yol açabileceği ve kanser hastalarını olumsuz etkileyeceği belirtildi.

İngiltere’de ilaç ve sağlık ürünlerinin ruhsatlarını düzenleyen yetkili kuruluş MHRA’nın eski başkanı Alasdair Breckenridge, Brexit sonrası yeni kanser ilaçlarının ülkeye girişinde gecikmeler yaşanacağını söyledi.

İngiltere Sağlık Bakanı Jeremy Hunt ise AB’den ayrıldıktan sonra İngiltere’nin, Avrupa İlaç Ajansı’ndan (EMA) da çıkacağını açıklamıştı.

Breckenridge, BBC radyosuna yaptığı açıklamada, ilaç firmalarının daha küçük bir pazar olduğu için İngiltere’de kullanım konusunda daha yavaş hareket edebileceklerini söyledi.

Breckenridge, “İngiltere pazarı Avrupa pazarına kıyasla daha küçük. Bu yüzden buraya gelmek istemeyebilirler. Bu da özellikle kanserle mücadele ve enfeksiyona karşı yeni ilaçların elde edilmesinde gecikme yaşanmasına neden olabilir,” dedi.

AB çapında ilaç dağıtımı ve kullanımını düzenleyen kuruluş EMA’nın merkezi şu anda İngiltere’de bulunuyor. Brexit sonrası merkezin taşınması öngörülüyor.

Bu görüşe MHRA’nın görevdeki başkanı Profesör Michael Rawlins de katılıyor.

Rawlins, daha önceki açıklamalarında İngiltere’nin yeni ilaçların tanıtılması konusunda AB, ABD ve Japonya’nın ardından sıranın sonunda yer alacağını söylemişti.

Japon ilaç firması Eisai’nin Başkan Yardımcısı David Jeffreys ise, İngiliz hastalarının yeni ilaçlar konusunda iki yıla kadar gecikme yaşayabileceği uyarısında bulundu.

Jefferys, “Yeni bulunan ilaçlar ABD, Japonya ve Avrupa sistemi içinde uygulamaya sokulacak. İngiltere’deki hastalar bu ilaçlara Avrupa sistemi dışına çıkınca 12, 18, 24 ay sonra erişebilecek,” dedi.

Uzmanlar Brexit sonrası İngiltere’nin EMA ile bir işbirliği anlaşması yapmasının önemine de dikkat çektiler.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG