Erişilebilirlik

Brexit Davalık Oldu


Brexit Davalık Oldu
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:49 0:00

İngiltere seçmeni 23 Haziran'da sandık başına giderek AB'den ayrılma yönünde oy kullanmıştı.

Kısaca Brexit denilen referandum kararının yasal bir bağlayıcılığı yok, sadece tavsiye niteliğinde. Ancak politikacıların çoğu bunun gözardı edilmesinin ülkedeki demokratik kültüre ters olacağını savunuyor.

Bazı İngiliz vatandaşları referandumun sadece tavsiye niteliğinde olduğu ve meclis onayı olmadan uygulanamayacağı gerekçesiyle İngiltere hükümetini dava etmişti. Hukukçular Ekim ayında görülecek davanın Yüksek Mahkeme'ye gönderilmesini bekliyor.

İngiltere seçmeninin Brexit kararına yönelik en can alıcı tartışma konularından biri de bu sürecin nasıl ve kim tarafından başlatılacağı.

İngiltere Başbakanı Theresa May bu süreci başlatma yetkisinin hükümette olduğunu söylüyor.

Ancak Lordlar Kamarası'nın bu hafta içinde hazırladığı bir rapora göre bu "anayasal" değil.

Lordlar Kamarası'nın anayasa komisyonunun raporuna göre Birlik'ten çıkma koşullarını belirleyen AB'nin Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesini başlatmak için meclis onayı gerekli. O yüzden de Meclis onayı alınmadan hükümetin bu tür bir adım atması "anayasal olarak uygun " değil.

Raporda, "Bizim temsili demokrasimizde referanduma ilişkin meclisin karar alması anayasal olarak uygundur. 50. maddenin yürürlüğe sokulması ve sonrasındaki müzakere süreci için meclisin bu kararda ana rol oynaması gereklidir" ifadeleri kullanıldı.

AB'nin Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesi, "Herhangi bir üye ülke Birlik'ten kendi anayasal gereklilikleri çerçevesinde ayrılmaya karar verebilir" diyor.

Ancak madde anayasal zorunluluklar konusunda net değil. Bu da kararın meclise mi yoksa hükümete mi ait olduğu tartışmalarını beraberinde getiriyor.

AB İngiltere'siz geleceğini arıyor

Öte yandan AB tarafı da Brexit sonrası Birliğin bütünlüğünü sağlamak için harekete geçti.

Bugün 27 AB ülkesinin liderleri özel bir zirvede Slovakya'nın başkenti Bratislava'da biraraya geldi. Zirvede İngiltere yer almıyor.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB'nin Brexit'in nedenlerine gerçekçi bir teşhis koyması gerektiğini ve son dönemde yaşadığı krizleri dikkate alarak bu süreçten dersler çıkarması gerektiğini söyledi.

Tusk, AB liderlerinin Avrupa vatandaşlarına Brexit'ten ders aldıklarını ve yeniden istikrar ve güveni sağlamaya hazır oldukları konusunda güvence vermeleri çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG