Erişilebilirlik

Brahimi: Suriye’de Reform Yetmez, Değişim Gerekli


Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Özel Suriye Temsilcisi Lakhdar Brahimi, bölgeyi ziyaretinin ardından New York’ta BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle bir araya gelerek Suriye konusundaki gözlemlerini paylaştı. Toplantı sonrasında gazetecilere verdiği demeçte, Suriye’de durumun çok kötü olduğunu ve her geçen gün de daha kötüye gittiğini söyledi. Özel Temsilci, 20,000’den fazla kişinin öldüğü, bir milyondan fazla vatandaşın evsiz kaldığı ve iki milyon kadar kişinin de acil insani yardıma muhtaç olduğu Suriye’de çözüm ışığı görmeyi umud ettiğini sözlerine ekledi.

Brahimi, reformun artık yeterli olmadığı Suriye’de, Şam yönetimine değişim çağrısı yaptığını vurguladı. Özel Temsilcisi, Suriye’nin bundan sonra eskiye dönmesinin mümkün olmadığını ve mantıklı insanlardan da bu gerçeği görmelerini beklediğini söyledi.

Cezayir Cezayir’in kıdemli diplomatı Lakhdar Brahimi, daha önce Kofi Annan tarafından yürütülen BM Suriye Özel Temsilciliği görevini üç hafta önce devraldı. New York’taki BM Genel Kurulu öncesinde Şam ve Kahire’yi ziyaret eden Brahimi, Türkiye ve Ürdün’e de giderek mülteci kamplarındaki durumu gözlemledi.

Buarada, BM Özel Temsilcisi Suriye’de çözüm için henüz bir yol haritası belirlemediğini, ancak bazı fikir ve planlar üzerinde çalıştığını söyledi. Brahimi, yeni bir yol haritası oluşturana kadar da halefi Kofi Annan’ın altı maddeli barış planıyla hareket edeceğini belirtti.

Eski Cezayir Dışişleri Bakanı ve BM diplomatı, Suriye muhalefeti içinde ayrılıklar olduğunu ancak bunları gidermeye ve anlaşmaya çalıştıklarını söyledi. Öte yandan, Rusya ve Çin’in BM Güvenlik Konseyi’ndeki Suriye oylamasını üç defa durdurmasını da eleştiren Brahimi,eğer Güvenlik Konseyi’ni bir bütün olarak temsil edemiyorsa, o zaman görevinin hiçbir anlamı olmadığını belirtti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG