Erişilebilirlik

Bradley Manning 'Düşmana Yardım'dan Suçsuz


Amerika'da askeri mahkeme, WikiLeaks’e devlet sırlarını sızdırmakla suçlanan er Bradley Manning’i 'düşmana yardım' ettiği suçlamasından akladı. Ancak Manning casusluk, veri tahrifatı ve kamu malı hırsızlığından suçlu bulundu

Maryland eyaletine bağlı Fort Meade kentindeki davada, Bradley Manning diğer küçük suçlamalardan suçlu bulundu. Bu suçlar arasında kamu malı hırsızlığı, casusluk ve veri tahrifatı bulunuyor. Ancak bu suçlamaların cezası da toplamda 100 yılı aşabilir.

Devlet sırrı niteliğindeki toplam 700 bin belgeyi Wikileaks’e sızdıran Manning toplam 21 suçtan yargılanıyordu. Belgelerin arasında gizli diplomatik kriptoların yanı sıra Irak ve Afganistan savaşlarıyla ilgili gizli askeri belgeler bulunuyordu.

Manning daha hafif suçlamaların bazılarını kabul etmişti.

Askeri savcılar eski istihbarat çalışanını “vatan haini” olarak tanımlıyor ve sızdırdığı belgelerin El Kaide’nin eline geçebileceğini bilmesi gerektiğini iddia ediyordu.

Manning’in avukatı ise 25 yaşındaki askerin vatan haini olmadığını aksine “genç, saf ve iyi niyetli” bir vatandaş olduğunu ve amacının kamuoyunun Amerikan dış politikasısını tartışmasına öncülük etmek olduğunu söylüyordu.

Sızdırılan belgelerin arasında Bağdat’ta 2007 yılında bir Amerikan askeri helikopterinin açtığı ateş sonucu aralarında bir Reuters muhabirinin de bulunduğu en sekiz kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının görüntüleri de vardı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG