Erişilebilirlik

BP Petrol Sızıntısını Kontrol Altına Almak İçin Yeni Yöntem Deneyecek


İngiliz BP şirketi Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısını kontrol altına alabilmek için yeni bir yöntem deneyeceğini açıkladı.

BP yetkilileri, bu kez amacın sızıntıyı durdurmak değil, kontrol altına almak olduğunu bildirdi. Şirketin yöneticilerinden Bob Dudley, bu kez robot denizaltı indirileceğini ve sızıntı yapan kuyuya müdahale edileceğini açıkladı, ancak yöntemin işe yarayıp yaramayacağı konusunda güvence vermedi.

Beyaz Saray’ın enerji konusundaki danışmanı Carol Browner yeni yöntemin denize sızan petrolü geçici olarak yüzde 20 oranında arttırabileceği uyarısında bulundu.

BP şirketi petrol kuyusunun içine çamur ve çimento pompalayarak ağzını sıvamaya çalışıyordu. Ancak girişim başarılı olmadı.

Kuyunun bağlı bulunduğu petrol platformu 20 Nisan’da infilak etmiş ve 11 kişinin öldüğü kazadan kısa bir süre sonra tesis batmıştı.

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi kazadan bu yana denize 450 bin varil petrol sızdığını açıkladı. Bu rakam Amerikan tarihinde yeni bir rekor.

1989’da Alaska kıyılarında meydana gelen kazada ise Exxon Valdez tankerinden denize sadece 260 bin varil petrol karışmıştı.

Alaska’da yüzlerce kilometrelik kıyı şeridini mahveden sızıntı canlılara da ağır zarar vermiş, kazadan sonra Exxon petrol şirketi aleyhine milyarca dolar tutarında sayısız tazminat davası açılmıştı.

Meksika Körfezi’ndeki sızıntının Alaska’dakinin iki katına ulaşması mümkün.

XS
SM
MD
LG