Erişilebilirlik

Bozkır: 'Obama'ya Delilleri Biz Verdik'


Bozkır: 'Obama'ya Delilleri Biz Verdik'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
Linki indirmek için

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Mayıs ayında gerçekleşen Obama-Erdoğan görüşmesine, Türkiye'nin Amerika'ya delillerle geldiğini söyledi

Geçtiğimiz hafta Amerika gündemine damgasını vuran konu Beyaz Saray’dan yapılan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı birliklerin, direnişçilere karşı 'küçük ölçüde' kimyasal silah kullandığını açıklaması oldu. Bu açıklamanın yapıldığı sırada başkent Washington’da bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır Amerika’nın Sesi’nden Mehtap Çolak Yılmaz’a bu gelişmeyi değerlendirdi.

Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına dair Beyaz Saray’dan yapılan açıklama, Amerika’nın Suriye konusunda izlediği diplomasiye öncelik veren politikalarda da değişikliğe gideceğinin işareti oldu. Mayıs ayında gerçekleşen Obama-Erdoğan görüşmesinde, Türkiye tarafının bu konuyu gündeme getireceği biliniyordu.

Görüşmeye katılan isimlerden Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Türkiye’nin Amerika’ya delillerle geldiğini şu sözlerle ifade etti:"Başbakan’ın Washington ziyaretinde Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına dair delilleri olduğunu ifade etmişti. Obama da kendilerinin de bir soruşturma yürüttüklerini ve bunun sonucuna göre paylaşacağını ifade etmişti. Amerika’nın da yaptığı araştırma Türkiye’nin de verdiği deliller vardı o kimyasal silah parçacıkları vesaire. Onlardan hareketle 100 150 kişinin kimyasal silah saldırısı sonucu hayatını kaybettiğini ifade ettiler. Çünkü bu açıklamayla birlikte Amerika bakımından kırmızı çizginin de aşıldığı belirtildi. Bundan sonra Suriye sorununa çözüm bulma açısından uluslararası camianın uzun zamandır yürüttüğü çabalarda değişik noktaya geldiğimizin göstergesi. Bundan sonra Suriye rejimi kendini çok zor bir noktada bulacaktır ve kamuoyunu aldatma yönünde yaptığı çeşitli açıklamaların tamamen yanlış olduğu, artık bu şekilde başta kalamayacağını hukuken tamamen bitmiş, halkını öldürmeden öteye gitmeyen bir Beşar Esat olduğunu göreceğiz."

Amerika’nın Suriye konusunda bundan sonra atılacak adımlarla ilgili değerlendirmeleri devam ediyor. Türkiye’nin bu adımların neresinde yer alacağını Volkan Bozkır şöyle değerlendirdi: “Muhalefetin silahlandırılmasıyla uçuşa yasak bölge aynı şeyler değil. Öncelikle sanıyorum Amerikan hükümetinin bu kararının Temsilciler Meclisi ve Senato’da onaylanması gerekecek. Ondan sonra bu silah yardımının ne şekilde nasıl kimlere yapılacağı ortaya çıkacak. Avrupa Birliği’nin de benzer bir kararı var. Dolayısıyla hem Avrupa hem Amerika bu kararı aldıktan sonra bunun uygulaması nasıl olacak onu görmemiz lazım.”

Bozkır Türkiye’nin bu gelişmelerin neresinde yer alacağını ise şöyle aktardı: “Türkiye bütün bu uluslararası çabaların içinde oldu. Ama daha karar çıkmadan ve ne şekilde uygulanacağı konusunda bir görüşme olmadan Türkiye’nin ne yapacağını konuşmak için erken olduğunu düşünüyorum. Ama Türkiye açık kart vermemekle birlikte bütün bu uluslararası çabaların en ön noktalarından birinde hep olacaktır.”
  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG