Erişilebilirlik

Bozdağ'la ABD'ye Gelen Türk Parlamenter Heyeti Umutlu


Bozdağ'la ABD'ye Gelen Türk Parlamenter Heyeti Umutlu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:46 0:00

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındaki heyetin 4 günlük Washington ziyaretine, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, komisyon üyeleri AKP Milletvekili Hakkı Köylü, CHP Milletvekili Ömer Süha Aldan ve MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu da katıldı.

Heyetin tüm üyeleri süreçten umutlu.

Ziyareti Amerika’nın Sesi’ne değerlendiren Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’ya göre Amerika’nın kararı Türkiye’den yana olacak. İyimaya, "Bir defa şu anda darbe sıcaklığını, hararetini henüz sona erdirmedi, serinleme dönemi henüz başlamadı. Serinleme dönemine kadar ister istemez karşılıklı iletişimin yoğunlaşması ve etkileşim süreci farklı olabilir ama zaman içinde Türkiye-ABD ilişkilerinin doğal rotasına gireceğini düşünüyorum" diye konuştu.

AKP milletvekili Hakkı Köylü ise sürecin hızlandırılması gerektiği görüşünde. Köylü, "Biz geçici tutuklama talebinde bulunduk. Bu ikimizin arasında olan ve uluslararası anlaşmalarla da ilgili olan; Amerika ile ikili anlaşmalar gereği haklı bir talebimiz bu. Öncelikle istediğimiz bu işlemlerin hızlandırılması” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Süha Aldan ise hukukun üstünlüğü ilkesini vurguladı. Amerika Adalet Bakanlığı'nın dosyayı incelemeyi sürdürdüğünü belirten Aldan, Amerikan hukuk sürecinin uzunluğu nedeniyle Gülen'in iadesinin yakın zamanda gerçekleşmeyeceğinin farkında olunması gerektiğini dile getirdi. Aldan, ayrıca, "Biz şuna inanıyoruz; suçlu oludğu düşünülen kişiler yani failler, şüpheliler ki bunlar şimdiden suçlu değildir, gelsinler, Türkiye’de yargılansılar. Ki biz onların yargılanması sırasında hukukun üstünlüğüne riayet edilip edilmediğini de denetleyelim. Hukukun üstünlüğünü benimseyen bir yargı anlayışı ile Türkiye bu sorunu da aşacaktır diye düşünüyorum" dedi.

MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu da sürecin bir an önce başlatılması gerektiğini savundu. Aksu, "Amerikan Adalet Bakanlığı’nın bu süreci geciktirdiği uzattığı gibi bir algı var ama bunu şöyle değerlendirmek istiyoruz bu süreçte bir hata yapılmaması adına bilgi belgenin doğru incelenmesi sonuç alıcı bir uygulamanın yapılması bakımından bu sürecin işletilmiş olduğunu düşünmek istiyoruz. Daha darbe gecesinden itibaren tavrımızı çok net demokrasiden yana hukuktan yana ortaya koyduk. Türkiye bir hukuk devletidir. Adil yargılanma hakkı vardır. Dolaysıyla hiç kimsenin suç işleme hakkı olmadığı gibi hiç kimsenin Türk devletine karşı böyle bir kalkışma hakkı da yoktur. Dolayısıyla bu sürecin iade yönünde sonuçlanmasını bekliyoruz. ABD bir terör örgütü liderinin faaliyetlerini kendi ülkesi dışında bir yerden sürdürmesine fırsat vermeyeceğini düşünüyorum. Hukuki prosedürler gereği bu zaten uzun bir süreç ama bir başlangıç yapılması çok önemlidir" dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG