Erişilebilirlik

Bostonlu Türkler Gezi Olaylarını Tartışıyor


Türkiye’de Gezi Protestoları’nın yarattığı tartışmalar sürerken Amerikalı Türkler de ülkedeki gelişmeleri izlemeye devam ediyor

Türkiye’de Gezi Olayları’nın başlamasıyla harekete geçen Bostonlu Türkler Bostonbul adlı bir organizasyon kurarak, Gezi protestocularına Amerika’dan nasıl destek verebileceklerini tartışmaya başlamış.

Her hafta Boston’da buluşarak kendi oluşturdukları forumda Türkiye’deki durumu tartışan grup salı günü Massachusetts Eyalet Meclisi’nde Gezi Olayları ile ilgili bir panel düzenlemiş. Biz de grup üyesi ve Meclis’teki paneldeki konuşmacılardan avukat Gaye Özpınar’la görüştük.

Gaye Özpınar, yurtdışında yaşayan Türkler olarak Gezi Olayları’ndan endişe duyduklarını ve bir şeyler yapmak istediklerini belirtiyor. Özpınar son 4 haftadır Harvard Üniversitesi’nin bilim merkezinde Bostonbul’un düzenlediği halk forumlarına katılmış.

Gezi Olayları başladığında Bostonlu birçok Türk’ün Türkiye’ye gittiğini belirten Özpınar, bunların arasında Bostonbul’luların bulunduğunu ve Boston’da oluşturdukları forumların Türkiye’dekilerle aynı değerler çerçevesinde buluştuğunu belirtti.

Eyalet Meclisi’nde yaptıkları brifinge Massachusetts vekil ve senatörlerini davet ettiklerini söyleyen Özpınar, ABD’deki Türkler’in siyasetçileri Türkiye’deki olaylarla ilgili bilgilendirebilecek konumda olduğunu söyledi.

Hükümetin olayları yurtdışına çok farklı şekilde yansıttığını söyleyen Gaye Özpınar, yurtdışındaki Türkler’in hem Türkiye, hem de yurtdışı medyayı takip etme fırsatına sahip olduklarına dikkati çekti, dışarıya verilen mesajların farklı olmaya devam etmesi ve Türkiye’de olanlar bilinmediği sürece hiçbir şeyin değişmeyeceğini belirtti.

Başbakan Erdoğan kaza geçirse müdahale etmek suç mu olur?

Özpınar, en ilginç gelişmelerden birinin de Haziran sonu çıkan sağlık yasası olduğunu söyledi. Yasa, Gezi Olayları sırasında sağlık hizmeti verenlerle ilgili çıkarılmış ve ruhsatsız sağlık hizmeti verenlere, hapis cezası istemiyle dava açılmasına olanak tanımıştı.

Özpınar, bu yasa değişikliğinden bahsetmeleri üzerine kendilerine yöneltilen bir soruda, “Recep Tayyip Erdoğan’a bir şey olsa, örneğin uçaktan inerken düşse bir sağlık görevlisinin acil olarak yardım etmesi suç mu olur?” diye sorulduğunu ve kendisinin buna mecburen “evet” yanıtı vermek zorunda kaldığına dikkat çekti.

Avukat Gaye Özpınar’la röportajımızın tamamını aşağıdaki ilintiden dinleyebilirsiniz:
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:13:52 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG