Erişilebilirlik

Boston Saldırısında Üç Tutuklama


Kazakistanlı sanıkların Cohar Tsarnayev'e ait olduğu belirtilen bir dizüstü bilgisayar ve havai fişek bulunan bir sırt çantasını imha etmeye çalıştığı iddia ediliyor.
Kazakistanlı sanıkların Cohar Tsarnayev'e ait olduğu belirtilen bir dizüstü bilgisayar ve havai fişek bulunan bir sırt çantasını imha etmeye çalıştığı iddia ediliyor.
İki hafta önceki maraton saldırısı soruşturması kapsamında üç kişi daha mahkemeye çıkarılarak tutuklandı.

Yetkililer mahkemeye çıkarılan sanıkların Massachusetts Üniversitesi'nde Cohar Tsarnayev ile birlikte okuduklarını belirtirken ikisinin adlarını Diyas Kadirbayev ve Azamat Kajayakov olarak açıkladı. İki öğrencinin de Kazakistan vatandaşı olduğu bildirildi. Amerikan vatandaşı olan üçüncü kişinin adının Robel Philllipos olduğu belirtildi.

Bombalama olayıyla doğrudan ilgili tutulmayan bu kişiler adaleti yanıltmak ve yalan ifade vermekle suçlanıyor. Özellikle iki Kazak sanığın, Cohar Tsarnayev'e ait olduğu belirtilen bir dizüstü bilgisayar ve havai fişek bulunan bir sırt çantasını imha etmeye çalıştığı iddia ediliyor. Üç sanık hüküm giymeleri durumunda uzun süreli hapis cezalarına çarptırılabilir.

Boston Maratonu’nun bitiş çizgisi yakınında düzenlenen iki bombalı saldırıda üç kişi hayatını kaybetmiş, 250’den fazla kişi yaralanmıştı. Yaralılardan bazıları bacaklarını kaybetti. Bombacı zanlısı iki Çeçen asıllı kardeş, bir gün süren çatışma ve zorlu kovalamanın ardından, biri ölü, diğeri yaralı olarak ele geçirildi.

Yetkililer, saldırı zanlısı iki Çeçen asıllı kardeşin yalnız çalıştığını savunsa da, suç ortakları olabileceği ihtimalini göz ardı etmiyor.

Tamerlan’ın Amerikalı eşi bir haftadır sorgulanıyor

Bu arada yetkililer, polisle çatışma sırasında öldürülen zanlılardan Tamerlan Tsarnayev’in dul Amerikalı eşi Katherine Russell’ı sorgulamayı sürdürüyor. Polis, Russell’dan 26 yaşındaki kocası Tamerlan ve küçük kardeşi Cohar’ın bombayı nasıl imal ettiği, kimlerle bağlantısı olabileceği yönünde bir haftadır bilgi almaya çalışıyor.

Russell’ın avukatı müvekkilinin, cenazenin Tamerlan’ın akrabalarına teslim edilmesini istediğini söyledi. Tamerlan’ın Amerika’daki akrabaları cenazeyi teslim almayı planladıklarını bildirirken, babası Anzar da oğlunu kendisinin toprağa vereceğini söylemişti.

Federal Soruşturma Bürosu FBI, iki zanlının bomba olarak kullandığı düdüklü tencerede kadın DNA’sına rastladıktan sonra, Tamerlan’ın eşinin anne-babasının Rhode Island eyaletindeki evine giderek DNA örnekleri topladı. Yetkililer bu şekilde bomba yapımında başka birinin de parmağı olup olmadığını bulmaya çalışıyor.

İstihbarat kurumları ateş altında

Amerikan istihbarat daireleri de, iki zanlının faaliyetlerinden önceden haber alınmadığı gerekçesiyle politikacıların sert eleştirilerine hedef oluyor. Cumhuriyetçi Partili Senatör Lindsey Graham, geçen yıl radikal İslam'a yönelen Tamerlan Tsarnayev hakkında elde edilen bilgiler arasında neden zamanında bağlantı kurulamadığını sordu.

Başkan Barack Obama, Salı günkü basın toplantısınrda istihbarat birimlerinin başarısız olduğu yönündeki eleştirileri reddetti, ama Çarnayev hakkındaki istihbaratın nasıl değerlendirildiğinin halen soruşturma konusu olduğunu söyledi.

Tsarnayev kardeşlerden yaralı olarak ele geçirilen 19 yaşındaki Cohar halen polis gözetiminde tedavi görüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG