Erişilebilirlik

Boston Maratonu 21 Nisan'da


Boston Maratonu 21 Nisan'da
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00
Geçen yıl kent maratonu sırasında terör saldırısına hedef olan Boston’da önümüzdeki hafta yeni maraton düzenliyor. 21 Nisan’da planlanan maratonda koşmak için 36 bin başvuru yapıldı. Geçen yıla oranla çok daha fazla başvuru var. 1897’de başlatılan Boston Maratonu kent için önemli bir gelenek. Maratonun organizatörleri, geçen yılki saldırıdan sağ kurtulanlar ve katılımcılar, yaşanan acıların bu geleneği bozmasını istemiyor.

Maraton Spor Mağazası, Boston Maratonu’nun finiş çizgisinin hemen yanında. Geçen yıl 15 Nisan’da kapısının önünde patlayan bomba yüzünden mağaza bir anda acil servise dönüverdi. Müdür Shane O’Hara, ağır yaralılar mağazanın içine getirildiğinde çalışanların reyonlardaki spor giyim malzemelerini parçalayıp bandaj ve pansuman olarak kullandığını söylüyor: “Burada bir yaralı vardı. Bir yaralı şu köşede, biri de bankın üzerindeydi. Bir tanesini aşağıya bodruma taşıdık. Dışarıda dehşet verici bir manzara vardı. Sanki savaş filmi gibi. Ama her şey gerçekti.”

O’Hara o gün gördüklerinin şokunu hala atlatamamış. Geçen yılki maratona katılan Heather Abbott, saldırıda sakat kalan çok sayıda kişiden biri. Abbott’un sol bacağı diz altından kopmuş. Şimdi protez bacakla yürüyor.

Heather Abbott, “Yıldönümünde duygularım biraz daha yoğunlaştı. Bana geçen yıl bu zamanlarda yaptığım şeyleri hatırlatıyor. Saldırı öncesi, bacaklarımdan birini kaybetmeme birkaç hafta kaldığı aklımın ucundan geçmezdi,” şeklinde konuşuyor.

Abbott ölenler için düzenlenen anma törenine kendisini kurtaran Peter Riddle ile katıldı. Riddle patlamanın hemen ardından Abbott’u güvenli bir yere taşımış. Törene katılan Başkan Yardımcısı Joe Biden bu kanlı olaya rağmen cesaretlerini yitirmeyip bu yılki maratona rekor sayıda başvuru yapanları övdü: “Amerika asla geri adım atmayacaktır. Biz Boston’u temsil ediyoruz, biz Amerika’yız. Biz karşılık veririz, acılara katlanırız, biz yeneriz. Finiş çizgisinin sahibi biziz.”

Abbott, bu yılki maratonda finiş çizgisi yanında bekleyerek, kendisini kurtaran iki kişinin maratona ilk kez katılıp bu çizgiyi geçmesini izleyecek: “Erin Chatham, beni yerde yatarken ilk bulan kişiydi. Bu yıl ilk kez maraton koşacak. Peter da bu yıl ilk kez koşuyor. Onlara göreceğim için çok heyecanlıyım.”

Bu yılki Boston Maratonu’nda güvenlik de çok sıkı olacak. Kentte görevli polis sayısı arttırılırken, çanta, şişe ve teneke kutuların alana getirilmesi yasaklandı. Geçen yılki saldırganlar, evde imal ettikleri bombaları sırt çantalarında alana getirmişlerdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG