Erişilebilirlik

Senato Temsilciler Meclisi'nin Planını Reddetti


Borç krizini çözmek için Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Harry Reid (solda) ve Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner ayrı ayrı planlar hazırladı
Borç krizini çözmek için Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Harry Reid (solda) ve Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner ayrı ayrı planlar hazırladı

Demokratların kontrolündeki Senato, Cuma günü, Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen Cumhuriyetçilerin planını reddetti. Plan, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner tarafından hazırlanmıştı.

Başkan Obama da Boehner’ın planını, borçlanma tavanını birkaç ay içinde yeniden siyasetin gündemine sokacağı gerekçesiyle eleştirdi.

Boehner’ın planı, borçlanma tavanının derhal 900 milyar Dolar yükseltilmesini, bunun karşılığında da önümüzdeki 10 yıl boyunca harcamalarda ciddi kesintilere gidilmesini öngörüyor.

Plan, borçlanma tavanının, yönetimin harcamaları kısma çabalarına bağlı olarak 2012 başında yeniden yükseltilmesini de öngörüyor.

Cumhuriyetçiler adına konuşan Senatör Jon Kyl, harcamalarda önemli kesintilere gidilmeden borçlanma tavanını yükseltmenin sorumsuzca bir davranış olacağını söyledi. Kyl, bu görüşü tüm Cumhuriyetçilerin taşıdığını da söyledi.

Senato’daki Demokratlar, Cumhuriyetçilerden, Senato Çoğunluk lideri Harry Reid’in planını desteklemesini istiyor.

Bu plan devlet harcamalarında 2,5 trilyon Dolarlık kesinti öngörüyor ve borçlanma tavanını 2012 yılı sonuna kadar yetecek şekilde yükseltiyor.

Maliye Bakanlığı, tavan yükseltilmezse 2 Ağustos tarihi itibariyle ödemeleri yapacak parası kalmayacağını söylüyor.

Obama'dan son çağrı

Başkan Barack Obama Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyelerine çağrıda bulundu ve borçlanma tavanını yükseltecek bir plan üzerinde bir an önce anlaşmalarını istedi.

Haftalık konuşmasını bu konuya ayıran Obama, Amerika’nın ödemelerini zamanında yapabilmesi için tarafların en geç Salı gününe kadar bu konuda uzlaşmaları gerektiğine işaret etti.

Obama, her iki tarafın görüşlerinde derin ayrılıklar olmadığını, bir anlaşmaya varamamanın kabul edilemez sonuçlar doğurabileceğini söyledi

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG