Erişilebilirlik

Borç Krizinde Gözler Senato'da


Borç Krizinde Gözler Senato'da
Borç Krizinde Gözler Senato'da

Amerika Temsilciler Meclisi 900 milyar dolarlık bütçe kesintisi öngören ve Amerika’nın 14 trilyon dolarlık yasal borçlanma sınırını geçici olarak yükselten tasarıyı onayladı.

210’a karşı 218 oyla kabul edilen tasarı daha sorna Senato’da engellendi. Geç saatlerde Senato'da yapılan oylamada tasarının 41'e karşı 59 oyla rafa kaldırılması kararlaştırıldı.

Ancak tasarının onaylanmasıyla Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’yle Senato’da çoğunlukta olan Demokratlar arasında uzlaşma arayışında mesafe alınabilir.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’ın daha önce hazırladığı tasarıya kendi partisindeki aşırı muhafazakarlar itiraz ediyordu. Boehner, bazı değişiklikler yaparak tasarının Temsilciler Meclisi’nde onay almasını sağladı.

Senato ise farklı bir bütçe tasarısı üzerinde oylama yapmaya hazırlanıyor. Demokratların çoğunlukta olduğu Senato’da hazırlanan tasarıda yine borçlanma sırırının yükseltilmesi; bunun yanında 2 buçuk trilyon dolarlık bütçe kesintisi yapılması öngörülüyor.

Amerika’da iktidardaki Demokratlar ve muhalefetteki Cumhuriyetçiler kesintilerin niteliği konusunda anlaşamıyor. Kesintiler konusunda anlaşma sağlanamadığı için Temsilciler Meclisi 14 trilyon dolarlık borçlanma sınırının yükseltilmesine itiraz ediyor. Borçlanma sınırı Salı gününe kadar yükseltilmez ve ek kaynak bulunamazsa, Amerika temerrüde düşebilir. Bu durumun küresel ekonomi üzerinde yıkıcı etkisi olabileceğinden korkuluyor.

Borçlanma sınırının yükseltilmesi için Temsilciler Meclisi’yle Senato’nun ortak bir metin üzerinde uzlaşması ve tasarıyı Başkan Barack Obama’nın onaylaması gerekiyor.

XS
SM
MD
LG