Erişilebilirlik

Boko Haram Basın yayın Organlarını Tehdit Etti


Dünkü saldırıda hayatını kaybeden bir motosiklet sürücüsü
Dünkü saldırıda hayatını kaybeden bir motosiklet sürücüsü

Örgüt tarafından YouTube’a konulan 18 dakikalık filmde, aralarında Amerika’nın Sesi Radyosu’nun da bulunduğu birçok yayın kuruluşu tehdit ediliyor.

Video geçen hafta Nijerya’nın başkenti Abuja’da, “This Day” gazetesini hedef alan bombalı saldırının görüntüleriyle başlıyor. Daha sonra silahlı bir kişi, örgüt aleyhine yazı yazacak basın yayın organlarının başına gelebilecek felaketleri anlatıyor.

Nijerya'nın en büyük gazetelerinden This Day’in iki bürosu bombalı intihar saldırısına hedef olmuş, Abuja’da 3, ülkenin kuzeyinde Kaduna’daki bürosunda 4 kişi ölmüştü.

Nijerya 155 milyon nüfusuyla Afrika’nın en kalabalık ülkesi. 250 etnik grubun yaşadığı ülkede nüfusun yüzde 50’si Müslüman, yüzde 40’ı Hristiyan, yüzde 10’u ise Afrika dinlerinden. Arap kültürünün egemen olduğu kuzeyde çoğunluğu Müslümanlar, güneyde ise Hristiyanlar oluşturuyor.

Nijerya’nın tümünde şeriat devleti kurmak isteyen Boko Haram, ülke anayasasını tanımıyor, Batı ve Hristiyanlıkla ilgili her şeye karşı çıkıyor.

2001 yılında Muhammet Yusuf adlı bir kişi tarafından kurulan örgüt, Nijerya’nın en çok konuşulan Hausa dilinde “Batı eğitimi Haram” anlamına geliyor.

İnsan Hakları Gözlem, Nijerya’nın kuzeyinde, son üç ay içinde en az bin kişinin ölümünden Boko Haram’ı sorumlu tutuyor.

Boko Haram'ın YouTube videosu:

XS
SM
MD
LG