Erişilebilirlik

Boeing 787 Dreamliner Gökyüzüyle Buluşuyor


Boeing 787 Dreamliner Gökyüzüyle Buluşuyor
Boeing 787 Dreamliner Gökyüzüyle Buluşuyor

Boeing 787 Dreamliner, üç yıllık bir gecikmeden sonra gökyüzüyle buluşuyor. Boeing’in Dreamliner yolcu uçağı, yakıt tasarrufu sağlayan ve bakım-onarım maliyetini düşüren malzemelerle imal edilen ilk uçak.

Boeing’in yeni 787 Dreamliner yolcu uçağı, karbon elyafıyla güçlendirilmiş plastikten yapılan ilk uçak. Tim Neale Boeing Sözcüsü: “Dreamliner’in diğer uçaklardan farkı, gövdesinin tamamının elyaf bileşikleriyle yapılmış olması. Gövde dev fırınlarda fırınlandı. Çok büyük tüpler birbiriyle birleştirilerek uçağın gövdesi oluşturuldu. Dreamliner’ı geçmişte kullanılan uçak yapım tekniklerinden çok daha farklı bir şekilde geliştirdik.”

Boeing’in yeni uçağının yüzde 20’sini alüminyum, titanyum, çelik ve diğer metaller oluşturuyor. Uçağın büyük bölümü, plastik bileşiklerle yapılmış. Bu nedenle alüminyum gövdeli uçaklardan daha hafif ve daha ucuza maloluyor. Örneğin Boeing 747’lerin gövdesinde montaj için bir milyon adet delik var. Dünyanın ilk tek parça gövdeli uçağı olan Dreamliner’da ise bu sayı yüzde 90 oranında azaltılmış. Neale, “Uçak daha az parçadan oluşuyor. Gövdesinde daha az sayıda delik var,” diyor.

Yeni tasarım sayesinde Dreamliner uçakları daha az denetimden geçecek. Plastik bileşimi uçaklar aliminyumlardan daha dayanıklı olduğu için bakım masrafları da azalacak. Daha uzun mesafe uçan uçaklar daha fazla gelir getirecek, diğer uçaklar bakıma alınırken Dreamliner uçuşlara devam edebilecek. Neale, “Dreamliner’ların bakımı daha kolay. Alüminyum uçaklar gibi darbe alınca üzerinde çukurlar oluşmuyor. İçerideki nem oranı daha yüksek. Metal uçaklardaki nem sorunu burada yok,” şeklinde konuşuyor.

Yüzde 20 oranında daha hafif olan Dreamliner 787, yakıt tasarrufu sağlıyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nden Perry Flint, günümüzde birçok insan hava ulaşımını tercih etse de küresel ekonomik kriz ve yüksek yakıt fiyatları nedeniyle havacılık sektörünün darboğazda olduğunu söylüyor. Uluslararası Transfer Birliği'nden Perry Flint, “Karın gelecek yıl düşerek 4 milyar 900 milyona ineceğini görüyoruz. Bu da havayolu şirketlerinin kar oranının yüzde 1’den az olması demek,” diyor.

Flint’e göre havayolu şirketleri için en büyük maliyet, yakıt: “Son 10 yıl içinde havacılık sektörü petrol fiyatlarıyla mücadele etmeye çalıştı. 2002 yılında bir varil ham petrol 25 dolardı. Bu yılı varil başına 110 dolarla kapatacağımızı düşünüyoruz.”

Uçak tasarımlarının geleceği, Boeing 787’nin göstereceği performansa bağlı. Birkaç yıl içinde Avrupa şirketi Airbus da daha geniş ve plastik bileşik gövdeli A-350 modeliyle Boeing’le rekabete girecek.


XS
SM
MD
LG