Erişilebilirlik

Boehner Üçüncü Kez Meclis Başkanı


Cumhuriyetçi Parti Kongre’nin iki kanadının da kontrolünü ele geçirirken, iki dönemdir Temsilciler Meclisi başkanlığı görevini sürdüren John Boehner da bazı muhafazakar Cumhuriyetçiler’in itirazına rağmen göreve üçüncü bir dönem için seçildi

Kongre’de yeni bir dönemin başlamasıyla iki kanadın kontrolünü de ele geçiren Cumhuriyetçiler bu dönemde Başkan Obama’nın göçmenlik, enerji ve sağlık politikalarını hedef alacak.

John Boehner’ın Başkan Obama’nın göçmenlik ve sağlık reformu konusundaki politikalarına yeterince karşı çıkmadığını ve devlet harcamalarını yeterince düşürmediğini düşünen 10 muhafazakar Cumhuriyetçi, Boehner’ın üçüncü dönem adaylığına destek vermeyeceklerini açıklamıştı. Yapılan seçimde John Boehner 25 Cumhuriyetçi’nin desteğini alamadı.

Meclis üyesi Justin Amash Facebook sayfasında Temsilciler Meclisi’nin modern liderlere gereksinimi olduğunu ve meclis başkanlarının görev süresinin sınırlandırılması gerektiğini yazdı. Amash, bugünkü seçimde yeni bir meclis başkanı için oy kullanacağını belirtmişti.

Boehner’in liderliğine partisinin muhafazakar kanadından gelen itiraz bu sene Cumhuriyetçiler içinde yaşanacak bölünmelerin habercisi olabilir. Meclis’in hazırlaması gereken ilk yasalardan biri ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesiyle ilgili olacak. Muhafazakarlar bütçenin Başkan Obama’nın göçmenlik planını bloke edecek biçimde geçirilmesini istiyor.

John Boehner’ın başkanlığına itiraz eden muhafazakarlar, özellikle Boehner’ın Aralık ayındaki 1,1 trilyon dolarlık bütçe yasasına yaklaşımını eleştiriyor. 1600 sayfalık yasa üzerinde pazarlıklar gizli biçimde yapılmış ve Obama’nın göçmenlikle ilgili yürütme kararını uygulayacak bakanlıkların bütçesi kesilmemişti.

Senato’da Çoğunluk Başkanı görevine gelen Mitch McConnell, 2015 senesinde federal hükümetin kapanmasına yol açacak bir durumun yaşanmayacağını umduğunu belirtmişti.

Yeni dönemde Cumhuriyetçiler’in Başkan Obama’nın sağlık reformunu iptal etmeyi düşünmese de, yasanın getirdiği bazı kuralları değiştirebileceği konuşuluyor.

Mitch McConnell’ı bekleyen önemli konulardan biri de borçlanma tavanı. Borçlanma sınırı, daha fazla borçlanmaya karşı olan muhafazakar Cumhuriyetçi kesim için önemli bir konu. Kongre’nin, borç tavanını yükseltmemesi durumunda federal hükümet temerrüde düşebilir.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG