Erişilebilirlik

BM'in Gündemi Suriye ve İran


BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Genel Kurulda konuşurken
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Genel Kurulda konuşurken
Birleşmiş Milletler’in 67. Genel Kurul toplantılarına 116 lider katılıyor. 193 üyeli örgütte diğer ülkeler bakanlık seviyesinde temsil edilecek. Bu yılki toplantıların ana gündem maddesi Suriye’deki çatışmalar ve İran’ın nükleer programı.

Liderlerin konuşmaları yarın başlıyor ancak Pazartesi günü diplomatik düzeydeki toplantılar başladı. Bu çerçevede kısa süre önce Şam’dan dönen BM ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi, Güvenlik Konseyi’ne bilgi verecek.

Başkan Barack Obama Salı sabah oturumunda konuşacak. Seçimler nedeniyle Obama’nın konuşmasında hem iç hem de dış politikaya ağırlık vermesi bekleniyor.
Başkan Obama ayrıca Pazartesi günü liderlerle çalışma yemeğine katılacak ve kısa bir konuşma yapacak.

Obama, heyet başkanları onuruna Waldorf Astoria Oteli’nde bir resepsiyon da verecek. Bu resepsiyona Türk heyetine başkanlık eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katılacak.

Salı günü konuşacak liderler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Afganistan Devlet Başkanı Hamdi Karzai de var. Karzai geçen yıl BM Genel Kurul toplantılarına gelmiş, ancak eski cumhurbaşkanı Burhaneddin Rabbani’ye düzenlenen suikast yüzünden konuşma yapmadan geri dönmüştü.

Çarşamba günü ise İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad konuşma yapacak aynı gün Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de konuşacak.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, dün İran lideri Ahmedinejad’la görüştü ve konuşmasında tartışma ve infial yaratacak yorumlar yapmaktan kaçınmasını istedi.
İran devrim muhafızları konseyi komutanlarından Emir Ali Hacızade, İsrail’in saldırıya hazırlandığı kesinleşirse İran’ın önleyici müdahalede bulunacağını söylemişti.

Bu arada Genel Kurul toplantılarına katılmak üzere İran heyetinde yer alan 20 kadar İranlı'ya Amerika’nın vize vermediği bildirildi.

Öte yandan dün New York Times’a bir mülakat veren Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Batılı ülkelerden İslami değerlere daha fazla saygı göstermesini istedi.
Mursi, genel kurul toplantıları çerçevesinde Obama ile ikili bir görüşme yapmak istedi ancak Başkan Barack Obama bu yıl seçim kampanyası nedeniyle ülke liderleriyle ikili görüşme yapmıyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun da görüşme talebinde bulunduğu ancak bu talebin geri çevrildiği bildirildi. Görüşme talebinin reddedilmesi üzerine İsrail tarafında oluşan rahatsızlığı gidermek üzere Başkan Barack Obama, Netanyahu’yu telefonla aradı ve iki lider bu şekilde görüşmüş oldu.

Türk heyetine başkanlık eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise temaslarına başladı. Bakan, 10 ülkenin bakanlarıyla telekonferans yoluyla konuştu. İngiltere, Almanya, Fransa, Ürdün, Mısır, Katar ve Suudi Arabistan’ın katıldığı bu görüşmede Suriye’deki gelişmeler ve insani kriz ele alındı.

Bakan Davutoğlu, Almanya, Cezayir, Brezilya, Romanya ve Güney Sudan Dışişleri bakanları ile ikili görüşmeler yapacak. Bakan, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi ile de görüşecek.

Görüşmelerin ana gündem maddeleri arasında bulunmasına rağmen Suriye konusunda önemli bir karar alınması beklenmiyor.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG