Erişilebilirlik

BM'den Türkiye'ye Mülteci Uyarısı


BM Mülteciler Dairesi yetkilileri Suriye’de çatışmaların şiddetlenmesi halinde Türkiye’ye sığınan mülteci sayısının 200 bine çıkabileceğini bildirdi.
Daire yetkilileri halen beş yeni mülteci kampı inşa eden Türkiye’de yaklaşık 75 bin Suriyeli bulunduğunu söylüyor.
Sadece on 24 saat içinde 3 bini aşkın Suriyelinin sığındığı Türkiye’de halen 9 mülteci kampı var.

BM Mülteciler Dairesi Ürdün’e kaçan Suriyelilerin sayısının son günlerde iki katına çıktığını ve geçen hafta 10 bin 200 kişinin sığındığını da açıkladı.
Daire sözcüsü Melissa Fleming Cenevre’de yaptığı açıklamada Ürdün’ün kuzeyindeki Za’atri kampına sığınan yeni mültecilerin çoğunun güneydeki kanlı çatışmalara sahne olan Daraa’dan geldiklerini belirtti. Fleming, mültecilerin sınırı geçmeye çalışırken bombalandıklarını da söyledi. Fleming 30 Temmuz’da açıldığından beri Za’atri kampına 22 bin Suriyelinin sığındığını bildirdi.

Öteyandan Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Falsal Mekdad Tahran’da Bağlantısız Ülkeler zirvesi sırasında yaptığı açıklamada üye ülkeleri Suriye’ye uygulanan uluslararası yaptırımları kınamaya çağırdı. Mekdad, üye ülkelerden terörist olarak tanımladığı Suriyeli isyancıları desteklemekken kaçınmalarını da istedi.

Bu arada Suriye askeri helikopterleri Şam ve banliyölerine isyancıları silahlarını teslim etmeye çağıran, aksi halde öldürülecekleri tehditinde bulunan bildiriler attı.
Suriyeli isyancılar Pazartesi günü Şam’da hükümet kuvvetleriyle çıkan şiddetli çatışmalar sırasında bir askeri helikopteri düşürdüklerini açıklamıştı.

İnternet sitesinde yayınlanan bir amatör videoda bir helikopterin yanarak düştüğü ve kara duman bulutu içinde parçalandığı görülüyordu.
Suriye devlet televizyonu bir askeri helikopterin Şam’da tdüştüğü haberini doğruladı ancak ayrıntılı bilgi vermedi.
İsyancıların bir sözcüsü Fransız haber ajansına helikopterin “Daraya katliamının” intikamını almak için düşürüldüğünü açıkladı.
İsyancılar hükümeti Şam’ın banliyölerinden Daraya’da geçen birkaç gün içinde yüzlere kişiyi öldürmekle suçluyor.
Merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü Daraya ‘da sokaklara atılmış yaklaşık 200 ceset bulunduğunu önesürüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG