Erişilebilirlik

BM’den Tansiyonu Düşürün Çağrısı


Şii din adamı el-Nimr’ in de aralarında bulunduğu 47 kişinin idam edilmesinin sonrasında İran ile Suudi Arabistan arasında yükselen tansiyonun düşürülmesi için Birleşmiş Milletler devreye girdi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyir ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’ i telefonla arayarak, iki ülke arsında yükselen tansiyonun düşürülmesini istedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’i telefonla arayarak idam cezalarına karşı olduğu yönündeki görüşlerini tekrarladı ve Suudi Arabistan’ın İran’daki diplomatik temsilciliklerine yapılan saldırıları kınadı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyir ile de bir telefon konuşması yapan Genel Sekreter Ban Ki-moon, idam cezaları konusunda daha önce Suudi Arabistanlı yetkililerle görüşmesine rağmen aralarında Şii din adamı El Nimr’in de bulunduğu yeni idamların gerçekleşmesinden duyduğu endişe ve hayal kırıklığını dile getirdi.

Birleşmiş Milletler sözcüsü Stephane Dujarric, düzenlediği basın toplantısında Genel Sekreter Ban Ki - moon’ un gelişmeleri çok yakından izlediğini ve bölgede tansiyonun düşürülmesi için devreye girdiğini söyledi. Genel Sekreterin bölgede yaşanan son gelişmeler üzerine dini ve siyasi liderleri arayıp gerilimi arttıracak açıklamalar yapmamaları konusunda tavsiye de bulunduğunu belirtti. Sözcü Dujarriç, BM özel temsilcisi Staffan de Mistura’nın Tahran ve Riyad’ı ziyaret ederek, tansiyonun düşmesi için temaslarda bulunacağını da sözlerine ekledi.

Suudi Arabistan İran’ı şikayet etti

Suudi Arabistan, İran’da temsilciliklerine düzenlenen saldırılar nedeniyle İran'ı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti. Suudi Arabistan’ın BM Daimi Temsilciliği aracılığıyla Güvenlik Konseyine gönderilen şikayet mektubunda İran'daki tüm Suudi diplomatların korunmasını ve gerekli bütün önlemleri alınması istendi.

Suudi Arabistan’ın şikayet mektubu göndermesinin ardından Güvenlik Konseyi Suudi Arabistan’ın diplomatik temsilciliklerine yapılan saldırıları kınadı. Güvenlik Konseyi, İranlı yetkililere yaptığı çağrıda, Suudi Arabistan’ın diplomatik temsilciliklerinin ve çalışanların korunması gerektiğini belirterek, İran’a uluslararası yükümlülüklere saygı duyulması çağrısında bulundu. Güvenlik Konseyi, İran ve Suudi Arabistan’a da yaptığı çağrıda da her iki ülkenin de aralarında diyaloğu sürdürmelerini ve bölgedeki tansiyonun düşürülmesi için çaba göstermeleri konusunda uyardı.

Güvenlik Konseyi, Suudi Arabistan'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Yahya el Muallimi, Güvenlik Konseyi üyelerine yaşadıkları durumu anlatıp desteklerini aldıklarını söyledi. Büyükelçi el Muallimi, İran’ın Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin içişlerine karıştığı ve bu durumun kendilerini İran’a karşı çeşitli önlemler almaya zorladığını ifade etti.

Suudi Arabistan, İran’da diplomatik temsilciliklerine düzenlenen saldırının ardından İran’la diplomatik ilişkilerini kestiği duyurmuş, İran’la ticari anlaşmalarını askıya almış ve Suudi Arabistan vatandaşların İran’a ziyaretlerini yasaklandığını açıklamıştı. Suudi Arabistan’a diğer körfez ülkelerinden de destek gelmiş. Bahreyn ve Sudan, İran’la ilişkilerini kestiğini açıklamıştı. Birleşik Arap Emirlikleri de, İran ile olan diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşüreceğini açıklamıştı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG