Erişilebilirlik

BM’den Suriye’ye Tavrını Sertleştirmesi İsteniyor


Yardım bekleyen Suriyeli çocuklar
Yardım bekleyen Suriyeli çocuklar

Uluslararası hukuk ve insani yardım konularında uzman 35 kişi, BM’ye gönderdiği ortak mektupta, Suriye’de yardıma muhtaç milyonlarca insana daha fazla yardım gönderilmesi çağrısında bulundu

Avrupa gazetelerinde de yayınlanan mektupta Birleşmiş Milletler, Suriye’nin egemenliğinden gereksiz yere kaygı duyduğu için eleştiriliyor. Bu durumun sona erdirilmesini isteyen mektup, BM’nin uluslararası yardımlara izin vermesi için Şam hükümetine daha fazla baskı yapması gerektiğini savunuyor.

Uzmanlar, Suriye’nin egemenliği için duyulan meşru kaygıya, “Koruma sorumluluğu” adlı uluslararası doktrinden daha fazla önem verilmesine karşı. Söz konusu bu doktrine göre eğer devletler, halklarını toplu katliamlardan ve diğer insanlık suçlarından korumazsa, bu durumda uluslararası toplumun devreye girip, bu sorumluluğu alması gerekiyor.

Mektupta imzası bulunan Londra Üniversitesi Profesörü Stephen Chan, Suriye’deki durumun çok kötüleştiğini ve dolayısıyla hukuki tedbir alınacak zamanın çoktan geçmiş olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar izinsiz insani yardım konvoyu göndermenin tehlikeli olduğunu kabul ediyor. Ancak silahlı konvoyların daha önceki iç savaşlarda kullanıldığını hatırlan Profesör Chan, Suriye’de de bu tekniğin denenebileceği görüşünde.

Suriye hükümetinin büyük bir risk alacağını belirten Profesör Chan, insani yardım konvoyuna saldırdıkları takdirde zaten kaybolmuş olan saygınlıklarını da yitirmiş olacaklarının altını çiziyor.

Profesör Chan, mektubun amacının Suriye hükümeti ve isyancı gruplar üzerinde baskı kurmak, bu sayede insani yardımın geçişini sağlamak olduğunu belirtiyor. Ancak asıl amaç, Birleşmiş Milletler’i insani yardım konusunda daha sert bir tutum almaya ikna etmek.

Profesör Chan, “Asıl hedef BM ve BM’nin içinde yer alan Güvenlik Konseyi ve bu konseyde yer alan Rusya” diyor.

Birleşmiş Milletler’e göre, Suriye’de 9 milyondan fazla kişinin acil yardıma ihtiyacı var. Bu insanlardan yaklaşık 3 buçuk milyonu ulaşılması güç bölgelerde. Mektuba katkıda bulunanlar bir yazılı kağıt parçasıyla bu durumun değişmeyeceğinin farkındalar, ancak ortak kaleme aldıkları bu mesajın, Esat rejimi ve destekçileri üzerinde baskı kurması durumunda acıları dindirmeye yönelik küçük de olsa bir etki sağlamasını umuyorlar.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG