Erişilebilirlik

BM’den IŞİD’e İnsanlık Suçu Uyarısı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi IŞİD’i, Irak’taki azınlıklara karşı yürüttüğü sistematik saldırılar yüzünden insanlık suçu işlemekten sorumlu tutulabileceği konusunda uyardı. Konsey'e göre IŞİD sadece Suriye ve Irak'ı değil, bütün bölgede güvenliği tehdit ediyor

Konsey yaptığı yazılı basın açıklamasında IŞİD’in sadece Suriye ve Irak’ı değil, bölgedeki barış, güvenlik ve dengeleri de tehdit eden bir unsur olduğunu belirtti.

Açıklamada, IŞİD nedeniyle yerlerinden olan onbinlerce kişilik azınlık gruplarının ve özellikle de asırlardır bölgede yaşayan Yezidiler’in durumundan büyük kaygı duyulduğu kaydedildi.

IŞİD, geçen hafta Yezidiler’e yaptığı uyarıda İslam dinine geçmemeleri durumunda öldürülecekleri tehdidinde bulundu. Bu tehdit karşısında bölgeden kaçan birçok Yezidi yiyecek ve içecek bulunmayan Kuzey Irak’taki Sinjar Dağları’na sığındı.

Amerika’nın Sesi Kürtçe Bölümü’ne konuşan Yezidi siyasetçi Kasım Şashow, yüzlerce Yezidi’nin IŞİD tarafından öldürüldüğünü, aç susuz yaşam mücadelesi veren yüzlerce kadın ve çocuğun da hayatını kaybettiğini söyledi.

Iraklı yetkililer, bölgeye havadan 77 ton yiyecek ve su yardımı yapıldığını belirtti. Ancak Yezidiler’den Derviş Bakır, yardımınişe yaramadığını, yüksek irtifadan atılan yardım paketlerinin yere düştüğünde parçalandığını söyledi.

Güvenlik Konseyi 193 üye ülkeye yaptığı çağrıda Birleşmiş Milletler tarafından IŞİD üyeleri, destekçileri ve gruplara karşı onaylanan finansal yaptırımlar, silah ambargosu ve seyahat yasağını biran önce uygulamalarını istedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG